Учени от три американски университета публикуваха изследване, което дава ключ към универсалната ваксина срещу грип.

Всяка година са нужни нови ваксини, които да генерират антитела за специфичен, променен спрямо миналия грипен сезон вирус. Макар грипът да не е най-опасното заболяване той "удря" различни органи в човешкото тяло и 250 000 до 500 000 души умират всяка година в света от него.

Според изследването, публикувано в журнала "Дейност на Националната Академия на науките САЩ", е възможно да се направи ваксина, която разпознава и новите щамове. Тя ще "обучава" имунната система да разпознава онази част от вируса, която не се променя всяка година. Така може да бъде създадена универсална ваксина, която е достатъчно да бъде поставена веднъж и да пази от всички бъдещи щамове на грипа, включително мутиралите.

"Открихме, че да имаш само антитела не е достатъчно. Трябва антителата да се свързват в специфичното място на вируса. Сега, когато знаем тези места, можем да модифицираме ваксината, така че да генерираме повече антитела", обяснява ръководителят на изследването Матю Милър от медицинската академия "Макмастърс Майкъл Д. Дегруут".

Универсалната ваксина ще "взема" помощта на белите кръвни телца, които ще унищожават инфектираните клетки. Според учените новият метод може да бъде полезен за разработването и на лекарства срещу рак и СПИН.