"38% от общият брой на законодателните актове, приети в 43-ото Народно събрание, са пряко или косвено насочени към решаване на проблеми на бизнеса в България. Този дял е повече от два пъти, спрямо законодателни инициативи, насочени към държавната администрация".

Това заяви председателката на парламента и кандидат-президентка на партия ГЕРБ Цецка Цачева в словото си при откриването на дискусионния форум "Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика". Форумът е организиран от Съвета на жените в бизнеса в България. 

 

 

Според Цачева този състав на Народното събрание е превърнал в приоритет на своята дейност подобряването на бизнес средата, развитие на конкурентоспособността и подобряване на публичната регулация.

"Сигурността има много аспекти и много гледни точки, по които би могла да се коментира. В днешният глобален свят, пред лицето на съвременните предизвикателства, пред множеството кризи, които в глобален план застрашават всеки един от гражданите на планетата, има необходимост да дискутираме. Да търсим начините, пътищата, средствата за преодоляване на тези кризи, за да се постигне устойчивост, а преди това – сигурност", каза Цачева.

И допълни, че за нея като председател на парламента всекидневната сигурност на човешкия живот и отделния гражданин е била "опорна точка".

Цачева изтъкна, че голямата крачка, която е направена в началото на годината е промяната в Закона за нормативните актове, която влиза в сила от 1 ноември. С нея се въвежда предварителна и последваща оценка на действието на нормативните актове. Според Цачева е много важно отделните законодателни промени да не бъдат превръщани в самоцел, а след определен период от време да им бъде правена обективна оценка за това дали са допринесли за по-добрата регулация на обществените отношения в определен сектор.