Русия смята, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител на Източна Европа, а също така би искала да види жена на този пост, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

„Позицията на Русия беше праволинейна и много ясна. Ние наистина смятаме, че е дошло време на Източна Европа... Ние много бихме искали да видим жена (на поста генерален секретар), но ние по-малко залагаме на пиара в сравнение с някои други държави, които гръмко заявяваха, че предпочитат жена, а след това гласуваха само за мъже. Ние не правим това“, заяви Виталий Чуркин на пресконференция по повод началото на мандата на Русия като председател на Съвета за сугирност. 

Той призна, че има кандидати, които Москва предпочита пред други, но не разкри техните имена. „Ние имаме пристрастия, но това е таен процес на гласуване“, посочи дипломатът. 

Снощи руски зам.-министър на външните работи обяви, че Кремъл няма да спира нито една кандидатура на България. 

Тези сигнали от Москва подсказват, че Русия може би е склонна да подкрепи Кристалина Георгиева. Защото е ясно, че Лондон по никакъв начин няма да пусне зелена бюлетина за Бокова, което обрича нейната кандидатура. Може би Москва ще подкрепи онзи източноевропейски кандидат, който е приемлив за Запада, прогнозира тази сутрин Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН. А както е известно Георгиева е подкрепяна, открито или не, от много държави от Европейския съюз.

Въпросът е каква ще бъде цената и какво ще изтъргува Кремъл в замяна. Путин винаги се цели в повече от един резултат от дадено свое действие, но със сигурност, ако се стигне до пазарлък за българската кандидатка, ще направи опит да размени бюлетината за Георгиева срещу смекчаване на някои от санкциите срещу Русия.

Докато Москва открито обявява позицията си по избора на генерален секретар на ООН, то Вашингтон упорито мълчи и пази в тайна намеренията си.

"Няма да заявяваме предварително предпочитанията си. Можем да кажем само, че търсим най-подходящият и достоен кандидат за тази важна длъжност", е заявил чиновник от Държавния департамент за ТАСС.

Дипломатът допълнил, че избраният нов генерален секретар на ООН трябва да има управленски и лидерски умения, доказана привързаност към културата на прозрачност, справедливост, етичните и морални принципи, както и разбиране на основополагащите принципи на Световната организация, като правата на човека.