Навръх празника на свети Франциск, покровител на Италия, папа Франциск изненадващо посети Аматриче, едно от най-пострадалите селища, превърнало се в символ на разрушителното земетресение на 24 август в Централна Италия.

Светият отец бе придружаван от епископа на Риети Доменико Помпили.

„Аз съм до вас и се моля за вас“, увери папата при посещението си във временното училище, където влезе веднага след като пристигна с фолксваген голф.

 

Светият отец се срещна с деца във временното училище.

Негово светейшество специално уточни, че е дошъл сам, като частно лице, за да бъде близко до хората като свещеник и епископ. Децата го посрещнаха с песни и разказаха спомени от драмата, най-вече чрез своите рисунки.

„Още в първите дни на вашите страдания почувствах нуждата да бъда близо до вас, но не дойдох, за да не попреча, вместо да помогна. Но още от първия момент почувствах, че трябва да дойда, за да ви кажа, че съм близо до вас и се моля за вас! Духовна близост и молитвата са това, което мога да ви предложа. Нека Господ ви благослови, а Дева Мария ви пази в този момент на тъга, болка и изпитание“, заяви папата.

След благослова, Франциск призова:

„Трябва да продължаваме, пред нас е бъдещето. Много са близките, които ни напуснаха и които загинаха под развалините. Нека се помолим на Дева Мария за тях. Трябва да гледаме винаги напред, със смелост, като си помагаме едни на други. Заедно се върви по -добре, отколкото сами. Напред! Благодаря“.

След това Франциск влезе сам в „червената зона“ на Аматриче - най-пострадалото място, което е затворено с оглед сигурността.

 Сред пълно мълчание той се помоли за жертвите.

Папата не пропусна да се срещне и с пожарникари, участвали дейно в спасителните операции в Аматриче.

По-късно папата посети и Акумули и Аркуата дел Тронто, които също бяха силно разрушени от земетресението, предаде радио Ватикана.