ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи кратък речник на европейския език, използван от Брюксел, като посочи и как според него се превеждат съответните термини. Това стана по време на изявление по повод последните препоръки на Европейската комисия към България. 

"Мониторинг за напредък в съдебната система означава, че там има "назадък", каза Борисов.

Той посочи, че когато еврофондовете са "приведени в несъответствие" означава, че просто са спрени. Според лидера на ГЕРБ на европейски език "препоръки" всъщност означава "тежки обвинения". Според него за ЕК настоящото българско правителство не се справя в нищо. 

"Не един път БСП е довеждала България до национална катастрофа", каза той. И припомни, че по време на неговото управление всички кредитни агенции са вдигали рейтинга на страната ни, докато скоро отново ще бъде свален. 

"Защо бе, Орешарски, даде на Стойнев, това недоразумение, да прави конкурс за Южен поток". Така Борисов коментира заплахата ЕС да започне наказателна процедура срещу България.

Членове от управлението на ГЕРБ коментираха по ресори всички препоръки на ЕК. Според Менда Стоянова в момента има отказ от реформи и връщане назад, там където все пак е имало такива. Тя изтъкна, че правителството заблуждава обществото за фискалното състояние на държавата. Според Стоянова има трайна тенденция на влошаване на събираемостта на приходите, увеличаване на разходите и дефицита. Дефицитът вече е достигнат до 60 процента само за първите 4 месеца на годината. Наблюдавал се на практика отказ от събиране на данъци. Стоянова смята, че накратко препоръките на ЕК означават, че в страната ни има корупция, политически натиск върху контролните органи и контрабанда.

Бившият социален министър Тотю Младенов изтъкна, че при настоящото правителство пенсионната реформа е била спряна, а безработицата се е увеличила. Ексрегионалната министърка Лиляна Павлова заподозря управляващите в опити да "подринат" валутния борд.

Борисов обобщи, че според него заради правителството на Орешарски България, която е най-бедната държава в ЕС, в момента е минала през две нулеви години.