Филипинският президент Родриго Дутерте не спира с грубите изказвания от последните седмици. 

"Обама, върви по дяволите", обяви той днес.

Причината - САЩ отказали да продават оръжия на държавата му. Дутерте невъзмутимо заяви, че Русия и Китай са готови да направят това, което американците отказват.

"Въпреки че може да ви звучи като дрънканици, мой свещен дълг е да съхраня целостта на тази република и хората - здрави. Ако не искате да продавате оръжия, аз ще отида в Русия. Изпратих генералите в Русия и Русия обяви: „Не се притеснявайте, ние имаме всичко, от което се нуждаете, ние ще ви го дадем". А колкото до Китай, те заявиха: „Просто елате и подпишете и всичко ще бъде доставено", заяви президентът.

Международната общност остро критикува Филипините заради все по-кървава кампания на президента срещу наркотиците. Макар законите там да са сред най-строгите в света, след избирането си през май Дутерте обеща да се справи окончателно с проблема и екзекутира над 3400 души заради трафик и продажба на дрога.

А на критиките отговори с обиди. На позицията на ЕС, призоваваща за разследване от позицията във Филипините, той отвърна със среден пръст, а Франция и Великобритания обяви за лицемери.

"Колониалните предци на европейските депутати са избили хиляди араби и други народи. Те поучават останалите, за да притъпят чувството си за вина", каза Дутерте.

Това е поредното скандално изказване на Дутерте.

Само преди дни той сравни кампанията си срещу разпространението на наркотици с Холокоста като каза, че ще убие също толкова наркозависими, колкото евреи е убил Хитлер.

„Хитлер е избил 3 млн. евреи...3 млн. са и наркозависимите. Ще съм щастлив да ги изколя", заяви филипинският президент.

Той започна кървава акция срещу наркозависимите и дилърите, откакто зае поста си през юни. Повече от 3000 души са убити по време на полицейски операции или при саморазправи. Телата на убитите често се оставят на публични места, белязани със списък на престъпленията, в които са били обвинени.