БСП и ДПС не се разбраха за вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 2, но само засега. Това стана ясно след среща на ръководствата на двете формации в парламента. Лидерката на левицата Корнелия Нинова обяви, че идната седмица предстои нова среща, а на тази е имало дискусия на каква тема да е вотът. Социалистите искаха да е за провал във  външната политика, след като Министерският съвет оттегли доверие от Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и издигна Кристалина Георгиева. 

[[nid:45084]]

По време на срещата обаче от движението са допуснали, че може да се иска вот на недоверие и за цялостната политика на правителството, стана ясно от думите на лидера Мустафа Карадайъ. Той не отговори на въпрос защо предлага това, при положение, че цялостен вот "бетонира" управлението за 6 месеца - в този период не може да има тематични вотове на недоверие по конституция.

БСП и ДПС ще се срещнат отново идната седмица - и двете партии щели да подложат на дискусия в партиите си резултата и предложенията от първата среща. Нинова обясни, че се очакват преговори с АБВ, с други парламентарни групи и с независими депутати.

За внасяне на вот на недоверие срещу правителството са нужни минимум 48 депутатски подписа. БСП има 38 народни представители.

"Съвсем отговорно ще се отнесем към предстоящите президентски избори и ще носим отговорността да определим кой да бъде бъдещият президент на страната, като ясно сме очертали профила му", каза след това Карадайъ, попитан от журналисти защо в крайна сметка движението е решило да не издига кандидат за държавен глава.

Карадайъ калкулира и важността на ДПС за президентския вот през резултатите от частични кметски избори, които се проведоха на 2 октомври.

ДПС отчете 11 участия в частичен вот, 8 кметски победи на 1 тур, два баложата и една загуба. За сравнение - ГЕРБ участвали в частични избори в 15 общини и резултатите им са 3 победи на първи тур, 3 балотажа - два от тях срещу кандидати на ДПС, както и 9 загуби.

"Имаме самочувствието да участваме във всякакви политически битки, включително и президентската, но си даваме сметка и за реалностите, които ги има в обществото. Ръководството на партията взе решение да не регистрира кандидат-президентска двойка, но успоредно с това ние заявихме, че съвсем сериозно и отговорно се отнасяме към президентската институция и към предстоящите избори”, допълни Карадайъ.