Районна прокуратура - Малко Търново предава на съд Петър Низамов-Пéрата от Бургас. Той е подсъдим за това, че че на 10 април 2016 г. около 14.15 - 15 ч в местността „Киров гроб“ в землището на с. Евренозово в съучастие като извършител с неустановено в хода на разследването лице, противозаконно е лишил от свобода трима афганистанци на по 28-29 г.

Допълнително Низамов е обвинен и за това, че в апартамент, за който има ключове, в Бургас е държал високорискови наркотични вещества – коноп с нетно тегло 1,015 г.

Разследващите установяват, че в началото на 2016 г. Петър Низамов чрез фейсбук започнал да организира неформална група лица, самоопределяща се като цивилни отряди за защита на българските майки и вярата. Той взел решение да обикаля българо-турската граница с негови съмишленици и да залавят бежанци.

Пéрата се обадил на свой познат от ученическите години - лесничей, да го запознае с границата в района на река Резовска.

С оглед подготовката си по залавяне на бежанци, Низамов си закупил на 03.04.2016 г. от ловно-рибарски магазин в гр. Бургас газов пистолет марка „Зораки“ модел 914 и 13 патрона за него. Също така, за да се придвижва в гориста местност, с предварителен договор за покупко-продажба от 11 март 2016 г. се снабдил с  джип марка „Сузуки“.

В спортна зала в Бургас пък се срещнал с друг приятел, с когото направили уговорка и на 10 април вече с газовия пистолет и нож - тип „мачете“, плюс втори джип хора потеглили в посока с. Евренозово. Разделили се на групи, като поддържали връзка с радиостанции.

По това време в местността се намирали свидетелите Саадат, Доост и Исхаки - граждани на Република Афганистан - пише прокуратурата. Любопитно е, че според техните данни и тримата са родени на Нова година - 1 януари, съответно 1997 и 98 г. - В началото на месец февруари на 2016 г. същите решили да напуснат родната си страна поради военни действия, водени на територията на страната. Последователно преминали в Пакистан, Иран и в Турция, където в гр. Истанбул се събрала група от 25 човека - всички граждани на Р. Афганистан.

От Истанбул с микробус те били докарани в района на нашата граница, а през нощта на 9/10.04.2016 г. тримата свидетели заедно с останалите афганистанци преминали под оградата, водени от турци, говорещи кюрдски и се придвижвали пеша през гората.

На 10.04.2016 г. тримата свидетели Саадат, Доост и Исхаки спали до късно сутринта и когато се събудили, установили, че са изоставени от групата и са сами в непозната за тях местност на българска територия, смятат още разследващите.

Низамов и негов приятел с маска, който не е устанвовен от разследващите, повалили тримата на земята и "с помощта на кабелни превръзки – тип "миши опашки" вързали ръцете им отзад на гърба и ги притиснали към земята, с което ги лишили от възможността да се придвижват свободно". След това Низамов завързал и тримата свидетели заедно един към друг, с което също ги лишил от възможността за придвижване, смятат от държавното обвинение.

След като лишил от свобода тримата пострадали, Низамов започнал да ги удря с ритници по краката, както и с шамари. След това Низамов и неустановеното лице с маската започнали да претърсват лежащите на земята свидетели, бъркайки в джобовете им и претърсили ръчния им багаж. Низамов започнал да обикаля около лежащите Доост, Исхаки и Саадат, държейки в едната си ръка газовия пистолет, а в другата ножа тип мачете, с което допълнително ги плашел.

След като не намерили никакви ценни вещи, Низамов и лицето с маската, започнали да разпитват Саадат дали носи „мъни“ (пари) и „телефон“, но и тримата - Саадат, Доост и Исхаки нямали в себе си пари и телефони, както и други ценни вещи.

Всичко продължило около 30 мин, а накрая патриотите около Пéрата освободили тримата и им разпоредили да вървят към Турция. Тримата свидетели се отправили на юг, като отишли в местността „Дълбокия алчак“ в близост до река Велека.

Въпреки, че е разполагал с мобилен телефон, Низамов, както и останалите лица не са уведомили органите на МВР за задържането на тримата афганистански граждани, пишат официално разследващите.

В дома на Низамов в Бургас били открити връзка от два ключа, които отваряли входната врата на апартамент, находящ се на ул. „Ивайло“ № 44 в града. Там била открита суха тревна маса 1,015 гр., намираща се в пликче върху шкаф до мивката в кухнята.

Очаква се Районен съд – Малко Търново да определи дата на съдебното заседание, допълват от прокуратурата.