Всички, освен лидера на БСП Сергей Станишев, носят отговорност за провала на БСП на евровота.

Така може да се обобщи анализа на ИБ на партията, представен от нейния зам.-шеф Димитър Дъбов. Според соцръководството ниската активност на вота е сигнал, че нещо трябва да се промени.

"Анализът не включва промяна на лидера", побърза да уточни Дъбов.

Според него коалицията АБВ на Георги Първанов е лишила БСП от един евродепутат и го е дала на ГЕРБ. Дъбов каза още, че кризата в Украйна и проевропейската ползиция на правителството по нея също е демотивирала част от избирателите на партията. Според него друга причина е, че хората не виждат достатъчно лява политика от страна на правителството. По отношение на проекта "Южен поток" пък България трябвало да прояви характер, независимо от заплахата за санкции от страна на ЕС.

Депутатът Борислав Гуцанов заяви, че избирателите са дали жълт картон на партията. Той поясни, че ИБ вече е дало мандат на Станишев за промени в ръководството на партията по негова преценка. Тази седмица ще е готов и анализът на дейността на кабинета. Според Гуцанов след него предстои да се изработи точен план за това, което трябва да бъде направено от правителството с 2-3 много ясни ангажимента.

Дъбов допълни, че промените в Министерския съвет ще бъдат "не повече от 5".

Гуцанов каза още, че БСП трябва да засили ролята си в управлението като партия, която е мандатоносител. Според него лявата политика на правителството трябва да е по-видима. Възможно било дори да се подпише коалиционно споразумение с ДПС.