Битката ще бъде не само политическа, но и астрологическа.

Това заключава в характерния си стил водещият на сутрешния блок по бТВ, след като детайлно е обсъдил всички нумерологични и зодиакални проблеми на кандидат-президентите.

Политическа ли? Битката ще бъде всякаква, но не и политическа.

Кампанията стартира днес. Какво само се очертава. Ще се мерят и сравняват зодии, ретроградни меркурии, изтеглени номера на бюлетините, гарнирани с дилетантски упражнения по тълкуване на числата, от които можем само да стоим безмълвни, ще се обсъжда кой има пола и колко е дълга, кой колко е жена, нежена или немъж, Пищов или Шишарка, бос или мафиот, ще има състезание по говорене на нелепости, архаизми, глупости, лъжи, безсмислици, ще има дъх на нафталин и непроветрено…

Сигурно видяхте списъка на кандидат-президентските двойки? Последно 21-а. Отвратихте ли се, ужасихте ли се, почувствахте ли се измамени? Забавлявате ли се? Едва ли. Коментарите във фейсбук не спират. „Това ли заслужаваме“ и „Това заслужаваме“ – са двата обобщени варианта на реакции, които преобладават.

Списъкът на кандидатите е като откраднат от кастинг за „Биг Брадър“ – малко педофил (рано декласиран), малко регионален колорит, малко криминален тип, малко забравени звезди от 90-те с еднолични партии, някой вечен кандидат-президент вече без китара, нещо като бивш футболен бос, бивш мениджър, преподавател, политик и това всичкото в едно, аптечен бос с неувяхващи амбиции, малко бизнесмено-олигарх, бивш ненавиждан премиер, абсолютно неизвестни хора, малко или повече облудкавен патриотизъм, много леви амбиции, малко овехтяло чалга присъствие…

Задава се прекрасна, смислена и наситена с политически послания кампания, нали?

Предпоставките са ясни – олекотените правила в Изборния кодекс, по-малкото подписи, примамката – 40 хил. лв. за медийни пакети за участници, които са с под 1% на предишни избори. Преди кандидатите трябваше да си плащат, сега им създават допълнителен комфорт. Демокрация в действие. В резултат – наплив за кандидат-президенти, който конкурира само  първите демократични избори за държавен глава през 1992 г. (тогава са 22-ма, сега 21).

От тези 21 мотивацията само на един е пределно ясна и докрай откровена. Митьо Пищова вече заяви, че участва в изборите "за шоу, а не да става президент" и обеща да раздава кюфтета в предизборната си кампания. За публиката ще има и песни на фолк певеца и кандидат за вицепрезидент Радо Шишарката.

А останалите? Ще има ли сблъсък на идеи, обсъждане на правомощията на президентската институция, ясно очертаване на приоритети – вътрешно и външнополитически…

Малко от картината досега:

  • 21 президентски-двойки. Биографиите на преобладаващата част от тях нямат нищо общо с действащата политика. (немалко са или откровени маргинали, или полумафиоти);
  • ГЕРБ представи кандидата си в последния момент, като предизвика лавина от коментари, че магаре да е, важното е да от партията на власт. Преди около седмица „Екзакта“ реши да подкрепи тази нагласи с изследване, според което 51% от българите мислят, че кандидатът на ГЕРБ ще стане президент. Без да се уточнява име. Какво има да се стараят от управляващата партия?
  • Следващо омаловажаване - портретирането на Цецка Цачева от лидера Борисов. Цачева е харесана, защото алтернативите й са много заети и големи професионалисти.
  • Натрапчивото говорене за майка на нацията (да имаме майка на Обединените нации не стана) и цялата словесна еквилибристика, която това словосъчетание предизвика.  Асоциацията с бащата на нацията от разни средноазиатски режими е само една от възможните интерпретации. И отново олекотяването на характера на президентската институция. Държавният глава не е и не трябва да бъде нито баща, нито майка (чичо, леля, брат, сестра) на нацията  Още една точка в полза на институционалното олекотяване. Отново поднесено лично от премиера Борисов.
  • Тегленето на жребия за номера на бюлетината на кандидатските двойки и откровените нелепости коя цифра/число какво означава. Осми март е ден на мама, нали? Е, 1 плюс 7=8. (Геният зад това твърдение се нарича Цвета Караянчева). Има ли значение поредността (гафове ставаха при преференциалното гласуване на местни и парламентарни избори, но това е друга тема). Тези нумерологически заигравки, в които макар и по-скромно се изявиха и другите партии, са излишни. Най-много в напрягането си бързо да се проявиш като оригинален (когато природата ти е дала ограничени количества остроумна мисъл), да станеш смешен. Запомнянето и промотирането на номера на бюлетината е работа на професионалистите в кампанията. Но това е различно. А тълкуванията при тегленето са още една профанизация и знак за тона, който се задава в кампанията.
  • Въпрос на време е в някой сутрешен блок да се разчепка с компетентни лица предсказанието на Ванга за „русата жена“. Очаквайте. (Най-вероятно вече са я свършили тази работа, още един чудесен лайтмотив, нали?)
  • Кандидатът на БСП – о. р. ген. Румен Радев, военен летец с опит и авторитет, обеща проверка за …кемтрейлса. „Данни няма, но ако се тревожите, ще проверим“, казва той уж в опит да се измъкне от темата за химическите следи и световната конспирация. 
  • За около седмица провалилият се като премиер Пламен Орешарски обикали тв студията и на въпроса#Кой го е издигнал повтаря опорната си точка: „Аз работя винаги за държавата. Аз пак ще работя за държавата“.

Това са само няколко щрихи преди да почне кампанията. Аудиторията ще бъде удавена в „смешки“, наглост, откровени глупости.  Голямото размиване на идеи, теми и избирателни гласове, разбира се, тепърва предстои.  

А терзанията, заявките и увъртанията на Бойко Борисов кога точно си подава оставката и какво точно означава поражение на първи тур в понятийния апарат на премиера, са въпрос на тълкувания и допринасят за размитостта на кампанията. Иска да загуби и да предизвика предсрочни избори? Обявява, че кандидатът му е вече избран?  Борисов отново е в центъра на вниманието.

В България президентът не може да бъде много силен като правомощия, но може да бъде много смислен. Но кампанията, зададена като бутафория, прави всичко възможно това да не се случи.

P. S. Само от любителски интерес. Кое е числото, чието тълкуване означава: ще ви покажат среден пръст?