Руски изтребител "Су-27" е нарушил въздушното пространство на Финландия над Балтийско море, предаде Ройтерс, като цитира Министерството на отбраната в Хелзинки.

Според съобщението бойният самолет е останал над скандинавската република около една минута.

Русия отхвърли обвинението. От военното министерство в Москва заявиха, че "Су-27" наистина е извършвал планов учебно-тренировъчен полет над Финския завил, но само над неутрални води. От ведомството твърдят, че самолетът е следвал строго определения му маршрут и не се е отклонявал от него.

По-късно обаче командването на финландските ВВС съобщи за още едно нарушение на въздушното пространство от руски военен самолет. Първото било в 16,43 часа местно и българско време вчера, а второто - в 21,33 часа.

От Москва отново заявиха, че всички полети на самолети от Въздушно-космическите сили на Русия се изпълняват в строго съответствие с международните правила, като машините летят във въздушното пространство над неутрални води.

Финландия е неутрална страна и не членува в НАТО. В последно време обаче и там нарастват тревогите от засилената военна активност на съседна Русия. Чуват се и гласове скандинавската република да се присъедини към пакта. Все още обаче те не са много.

През юли на територията на Финландия и на Швеция, която също е неутрална, се състояха най-големите досега военни маневри на НАТО в Балтика. Ученията се проведоха също така в Германия, Полша и Естония.