"Всяка бъдеща война на САЩ с Русия или Китай ще бъде изключително смъртоносна и бърза и ще доведе до ужасяващи кръвопролития, невиждани от 60 години насам", предупреждават американски генерали, пише "Индипендънт".

Според генерал-майор Уилям Хикс, изкуственият интелект и автоматизираните оръжейни системи ще ускорят в бъдеще военните конфликти.

"Конвенционалните конфликти в близко бъдеще ще бъдат невероятно смъртоносни и светкавични. А ние няма да имаме такъв хронометър, който да ги засече и спре", споделя той.

"Скоростта, с която ще се развиват събитията ще надхвърлят човешките възможности. Вероятно е и скоростта, с която машините ще взимат решения в по-далечно бъдеще да оспорят способността на човека да се справи с тях. А това означава, че трябва да търсим нов вид отношения между човека и машината", прогнозира генералът.

Графиката показва приблизително точно ядрения арсенал на някои от държавите

Уилям Хикс предупреждава, че технологичният напредък и усъвършенстването от страна на Русия и Китай през последните години принуждават Вашингтон да се готви за мащабни кръвопролития, които армията на САЩ не е виждала от войната в Корея, пише вестникът.

"Щатите са изправени пред екзистенциална заплаха от бързоразвиващи се агресивни държави в надпреварата във въоръжаването", коментира генерал-лейтенант Джоузеф Андерсън. И риторично задава въпрос: "На кой ви прилича това? На Русия?"

Бъдещи противници биха могли да сложат край на досегашното превъзходство на САЩ във въздуха, както и да откъснат Военноморските сили от сухопътните бойни полета, смята генералът. Затова според него US армията трябва да се готви за включване в кибервойни, както и за бой без космически радари и комуникации, а също така и в градска среда.

"Индипендънт" напомня, че във вторник в Русия започна огромно общонационално учение за тестване на ядрената бойна готовност. В него участват около 200 000 бойци и военен персонал, а общо около 40 милиона души ще бъдат ангажирани в експеримента с цел да се установи до каква степен Русия е готова за атака от Запада с ядрено, химическо или биологическо оръжие.