През септември зад решетките във Великобритания се озова "проповедникът на омразата", британският имам Анджем Чудари, известен с подкрепата си за дейността на "Даеш" ("Ислямска държава") и пълните си с омраза изказвания, например за необходимостта от превръщането на Бъкингамския дворец в джамия. До 3800 негови поклонници са се отправили от Великобритания за Сирия, за да воюват в редиците на "Даеш", близо 110 британски граждани под въздействието му извършиха или се опитаха да извършат атентати. Търпението на властите свърши, когато Чудари публично се врече във вярност на "Даеш". Анджем бе осъден на 5 години и половина затвор. Но големият обществен резонанс получи дори не толкова съдебното решение, колкото фактът, че през последните 20 години Чудари спокойно си е живял във Великобритания, проповядвал е ислямизма в YouTube, палил е американски знамена и същевременно през всички тези години е получавал социални помощи. Общо държавата му е платила 500 000 лири (днешният им еквивалент е 554 713 евро - б.р.). Нещо повече - бившият шеф на британската полиция заяви, че нищо няма да попречи на ислямистите да продължат да получават помощи и след излизане от затвора. През 2013 г. отделни политически фигури във Великобритания предприемаха опити със закон да бъде забранено на "имамите на омразата" да получават помощи, но те не се увенчаха с успех.

Джихадистът Анджем Чудари е получил от британската държава половин милион лири.

Чудари не е единственият такъв проповедник и мразещ Запада на хранилка за помощи във Великобритания. През 2015 г. във фокуса на медиите попадна друг "имам на омразата", който се смяташе за един от вдъхновителите на избиването на британски туристи на плажа в Тунис. Той открито наричаше атентата в Лондон през юри 2005 г. "велика победа" на джихадистите. Хани ал Сибай е един от лидерите на "Ал Кайда" и получи през 1994 г. убежище във Великобритания.

Ал Сибай твърдеше пред властите, че не може да се придвижва самостоятелно без страшни болки, че му е необходима инвалидна количка, че му е нужна помощ, за да се измие, облече и отиде до тоалетната, затова не може да работи през последните 10 години. Ал Сибай е получавал заедно с жена си до 50 000 лири (55 645 евро) годишно като социални помощи и се присмиваше над британските медии, като изтъкваше, че живее в къща на стойност половин милион лири. Години наред той използваше получените пари от властите за съдебни искове срещу самите тях, за да не бъде депортиран в Египет. В крайна сметка репортери от "Дейли мейл" успяха да снимат имама, докато спокойно върви с голям, купен от магазина, скенер в ръка, като бута инвалидната количка пред себе си, а след това я мята в багажника на колата си.

Между впрочем, споменатият по-горе Чудари бе спипан за яде сандвичи в "Макдоналдс", докато проповядва на останалите мюсюлмани да употребяват само халал (разрешената от исляма храна - б.р.), а клетвата си към "Даеш" той е дал в английски пъб. На младини Чудари обичал алкохола, порното, тревата и ЛСД.

Помощи получават не само проповедниците.

В САЩ помощи е получавал Тамерлан Царнаев, макар властите да засекретиха конкретните цифри и срокове. По данни на в. "Бостън хералд" Царнаеви получавали пари до 2012 г., макар Тамерлан да е бил в базата данни със заподозрени във връзки с терористи и по искане на руските служби срещу него се е водело разследване от американските органи.

Властите в САЩ са знаели, че Тамерлан Царнаев е свързан с терористи, но пак са плащали пари на семейството му.

В Европа най-малко петима терористи, извършили атентати в Белгия и Франция, са получавали помощи от белгийската държава, докато са планирали своите акции. Общо те получили най-малко 50 000 евро. Салах Абдеслам получил близо 19 000 евро във вид на помощи за безработица, макар по същото време да е бил управител и съсобственик на бар, което е правело получаването на пари незаконно.

За сравнение - атентатите в Париж струваха на изпълнителите им не повече от 30 000 евро, атентатите в Брюксел - не повече от 3000 евро, а за наемането на камиона, използван за терористичния акт в Ница, бяха платени 1600 евро.

През 2015 г. "Даеш" дори пусна брошура "Как да оцелеем на Запад - пътеводител на муджахидина". В главата "Лесни пари" на джихадистите бе препоръчано да искат от властите в западните страни социални помощи, а британският проповедник Анджем Чудари наричаше получаването на помощите един от начините за джихад и зовеше мюсюлманите да напускат работата си, за да имат повече време за водене на джихад срещу неверниците с техните си пари.

В края на миналата година властите в Белгия признаха, че завръщащите се от Сирия ислямисти, заподозрени за терористична дейност, продължават да получават помощи за безработица. Освен това тази пролет се разбра, че 14 души, излежаващи присъди за тероризъм, също продължаваха да получават помощи за безработица от белгийските власти.

Помощи за интегриране в обществото получават и излизащите от затвора. Терористът Халид Бакрауи, който се взриви в метростанция "Маалбек" в Брюксел, получил точно такава помощ при излизането си от затвора през 2014 г., а за това време той събрал от властите близо 25 000 евро във вид на медицински обезщетения, помощи за безработица и други парични привилегии.

През 2015 г. джихадисти (близо 60 души) от Дания по време на престоя си в Сирия продължавали да получават помощи за безработица от датските власти. Родителите на Омар Хюсеин - терорист, стрелял в Копенхаген през февруари 2015 г., получавали пари в продължение на 20 години. За този период им били изплатени общо 560 000 евро. В Австрия "имамът на омразата" Мирсад Омерович събрал от помощи няколкостотин хиляди евро за джихад в Сирия. Отделно му плащали екстри за многодетен баща (6 деца). Холандският джихадист Халид Абдурахман, прочул се с видеоклипа си от Сирия с пет отрязани глави, получил преди това помощи за безработица и медицински компенсации да лечение от клаустрофобия. До 20 на сто от германските джихадисти преди заминаването си на война в Сирия са живеели от помощи в Германия. Втората жена на "имама на омразата" Абу Хамза живеела карала на помощи 15 години в шестстаен апартамент на стойност 1 милион лири (1,1 милиона евро - б.р.) в богат лондонски район. "Имамът на омразата" Абу Катада пролучил от британските данъкоплатци 500 000 лири. И всичко това далече не са единични случаи.

След атентатите в Париж и Брюксел наяве излязоха много факти за изплащането на помощи на ислямисти в Европа. Фред Кодерлие - прессекретар на белгийския премиер, защитаваше по това време системата за социално осигуряване в страната и в отговор на критиките заяви:

"Това е демокрация. Ние нямаме инструменти да проверим за какво хората харчат помощите си."

---------

* Авторът е създател и главен редактор на руския алманах "Изкуството на войната". Коментарът му е публикуван в портала ИноСМИ.Ру.