От нощта срещу събота полицейски спецчасти извършват операция в източногерманския град Кемниц по предотвратяване на кървав атентат в Германия.

Акцията е започнала след предупреждение на Службата за защита на конституцията, както се казва немското контраразузнаване, че е надвиснала сериозна и реална заплаха от извършване на кърваво ислямистко нападение.

Днес по обед силите на реда съобщиха, че усилено се издирва 22-годишният сириец Джабер Албакр.

“Имаме данни, че лицето е крайно подозрително”, заяви лаконично Том Бернхард, говорител на Криминалната служба на федерална провинция Саксония, на чиято територия се намира град Кемниц.

Според онлайн изданието на сп. “Фокус” сириецът Албакр отдавна е попаднал в полезрението на контраразузнаването. Сириецът е планирал бомбен атентат на германско летище, но не се съобщава кое е то.

Полицията публикува снимка на издирвания Албакр с молба всеки, който има информация за него, да се обади на телефон (от Германия) 0351/8554114 или да пише на имейл: lka@polizei.sachsen.de.

Издирваният Джабер Албакр.

Оповестен беше и телефон, на който граждани могат да се информират за хода на операцията и мерките за сигурност – 0371/3872027.

Целият квартал “Фриц Хекерт”, където най-вероятно се е намирал потенциалният атентатор, продължава да е под засилена полицейска обсада. Всички обитатели на сгради в квартала са помолени да не напускат жилищата си и да следват полицейските указания.

В 13 ч местно време (14 ч българско) настъпи паника заради силен взрив.

Полицията реагира незабавно и оповести, че контролирано е взривена входна врата на жилище в издирване на сирийския ислямист. Той обаче не се е намирал в апартамента.

Говорител на силите на реда оповести:

“Не беше открито релевантно лице, но в жилището бяха намерени следи от взрив.”

По-късно стана ясно, че служителите на реда са арестували трима души във връзка с взривните вещества, открити при акцията на спецсилите в апартамента в Кемниц. Тримата са заподозрени във връзки с 22-годишния сириец, изплъзнал се на властите при полицейската операция.

Двама от тях са задържани на централната гара в Кемниц, а третият - близо до апартамента.

Местната полиция съобщи в туитър, че в жилището са открити няколкостотин грама силно избухливо и много опасно вещество, което не може да се транспортира без специални предохранителни мерки. Говорител на полицията каза, че са необходими нови мерки за евакуация.