Най-малко трима турски дипломати, работили в посолството на Анкара в Берлин, са поискали политическо убежище в Германия. Сред тях е турският военен аташе.

След проваления опит за преврат в Турция от 15 юли т. г.  дипломатическите паспорти на осем служители в амбасадата в германската столица са били обявени за невалидни.

Това съобщават в. “Зюддойче цайтунг” и двата тв канала Ен Де Ер и Ем Де Ер след извършено свое журналистическо разследване.

Че най-малко трима турски дипломати са поискали политическо убежище в Германия, е оповестило Министерството на вътрешните работи по повод запитване на германски депутати, съобщават трите медии.

“Това е поредното изпитание пред и без това трудните двустранни отношения, тъй като Германия трябва да реши дали заподозрените в участие в опита за преврат в Турция са заплашени от политическо преследване и репресии”, пише “Зюддойче цайтунг”.

На запитване на изданието дали наистина след опита за преврат са били обявени за невалидни паспортите на 8 турски дипломати в Берлин, говорител на турското посолство е заявил: “Вярно е, че някои дипломати са отзовани.”

Федералната служба по миграцията и бежанците (BAMF) все още не се е произнесла по искането на турските дипломи да им бъде предоставено политическо убежище, посочват трите разследващи медии, позовавайки се на правителствен източник.

Точно от компетенцията на BAMF е даването на политическо убежище или отказ да се предостави такава закрила.

Не се налагало и да се бърза. Поискалите политическо убежище са защитени от депортиране, докато тече процедурата по даване на закрила.

След публикацията на трите немски медии външнополитическият говорител на парламентарната фракция на социалдемократите Буркхард Лишка заяви: “Изхождайки от преследванията в Турция на хора, критични към правителството, германската правова държава е длъжна внимателно и добронамерено да разгледа молбите за искане на политическо убежище.”

Турските медии от месеци спекулират, че след проваления опит за преврат военният аташе на Анкара в Берлин, полковник Айхан Даджли и съпругата му Фатма още на 15 юли са потънали в неизвестност. Има и съобщения, че най-вероятно са поискали политическо убежище в Германия, тъй като в Турция полковникът бил заподозрян, че е човек на върлия враг на президента Ердоган – ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в изгнание в САЩ. Ердоган поиска екстрадирането му, за да бъде съден в Турция като организатор на преврата от 15 юли т. г. Гюлен пък отговори, че пучът е организарал самият Ердоган, за да укрепи още повече властта си.