Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп губи все повече подкрепа и вътре в редиците на собствената си партия, след като изтече негов скандален запис от 2005 г., публикуван от "Вашингтон пост". Милиардерът е записан как просташки и вулгарно обсъжда жените. От щаба му нарекоха това говорене "мъжки разговор в съблекалнята".

Не всички обаче го приемат по този начин. Все повече видни републиканци оттеглят подкрепата си Тръмп, съобщава Би Би Си. 

Последните важни фигури в партията, които се отказаха от него са бившият кандидат за президент Джон Маккейн и бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс.

Според Маккейн коментарите на Тръмп правят "невъзможно да му предложи дори условна подкрепа". Кондолиза Райс беше много по-остра: "Достатъчно. Доналд Тръмп не бива да бъде президент. Трябва да се оттегли".

Сенаторът на Ню Хемпшир Кели Айот излезе с изявление: "Не мога и няма да подкрепям кандидат за президент, който обижда, подценява и напада жените". Тя уточни, че няма да гласува за Хилъри Клинтън, а в бюлетината ще подкрепи вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс. Подобни изказвания направиха и други републиканци.

Подкрепата си от скандалния милиардер оттегли и Алнолд Шварценегер.

От своя страна Тръмп заяви, че има "нулев шанс да напусне", като добави, че получава "невероятна подкрепа".

Той написа в туитър: "Медиите и естаблишмънтът толкова силно искат да ме видят вън от състезанието".

Тръмп все пак публикува видео, в което се извини за думите си от 2005 г. и за тогавашното си отношение към жените.

Не мина и без изявление на Мелания Тръмп. Тя обяви: "Думите, които използва моят съпруг са неприемливи и обидни за мен". Но добавя, че съпругът ѝ има "сърцето и ума на лидер". Тръмп се ожени за третата си жена Мелания само месеци преди записите. В събота тя каза още: "Надявам се, че хората ще приемат извиненията му, както направих аз, и ще се фокусират върху проблеми, важни за нацията ни и за света".

Вицепрезидентът Пенс каза, че е "обиден" от видеото на Тръмп, но е благодарен, защото милиардерът се е извинил на американския народ.

Междувременно Хилъри Клинтън нарече коментарите в записа "ужасяващи".