Samsung спира производството на Galaxy Note 7, съобщиха вътрешни източници на Wallstreet Journal. Това става, след като и сменените смартфони на компанията продължиха да се запалват и да гърмят.

От технологичния гигант, един от най-големите на пазара, коментират само, че работят по откриване и отстраняване на проблема. Досега се смяташе, че проблемът е в батериите.

Компанията се опитваше да отрича инцидентите, но вече 5 телефона, сменени от тях и уж гарантирани да не експлодират, се запалиха. Един от тях дори евакуира самолет.

Корейците обявиха на 2 септември, че спират производството на Galaxy Note 7 и изтегля телефона, докато не проведат допълнителни тестове на хардуера. Причината е, че новият флагман на компанията се запалва, а според някои дори избухва. Потвърдени бяха 35 подобни инцидента със смартфона. Става въпрос за проблем с литиево-йонната батерия, която е водещ причинител на случаите на прегряване и експлозия при всякакви устройства.

Samsung загуби 7 млрд. от пазарната си капитализация и се принуди да бракува огромна част от вече продадените смартфони.

На 19 септември компанията обяви, че започва доставки на комплекти с нови Galaxy Note 7, Gear VR и платен пакет, които клиентите ще получат като компенсация. Те обаче също започнаха да се запалват.

Особено скандален е един от последните случаи, след които Samsung по погрешка пратили следния СМС на собственика на запалилото се устройство, който се свързал с тях, преди да се обади на медиите:

“Току що получих това. Мога да се опитам да го забавя, ако смятаме, че ще има значение, или да го оставим и да видим дали ще направи това, което заплашва да направи."

Майкъл Керинг, поредната жертва на гърмящия смартфон, наистина е пострадал - надишал се с дима от злополучната си джаджа и се наложило да посети болница. 13-годишно момиче пък получи изгаряния.