Дълго време името му се пазеше в тайна. Както повечето неща зад високите кремълски стени. Самият той говореше за "слухове", а говорителят на Кремъл Песков твърдеше, че не знаел нищо. Докато не беше потвърдено официално: бившият съмишленик на убития опозиционен политик Борис Немцов поема поста на първи зам.-ръководител на президентската администрация на Руската федерация. Казано по друг начин - той ще определя вътрешната политика на Кремъл и ще оказва влияние върху обществения климат в страната и в отношенията между държавата и нейните граждани.

Съответно високи са и свързаните с него очаквания. Когато, по предложение на тогавашния президент Борис Елцин, Сергей Кириенко беше номиниран за премиер и избран от парламента чак при третия опит, неговите заместници тогава Борис Немцов и Виктор Христенко бяха твърдо решени да прекроят радикално руската икономика. Само няколко месеца по-късно обаче реформите им изправиха страната пред държавен фалит, а Кириенко и кабинетът му бяха уволнени. Така от спасител на Русия Кириенко бързо се превърна в неин разрушител, а много руснаци продължават да смятат, че той е виновен за икономическия срив и за празните си портфейли.

Съмишленици с Немцов

След скоропостижното му излизане от висшата политическа лига, Кириенко искаше на всяка цена да остане в политиката. Той основа движението "Нова сила", което по-късно се вля в редиците на "Съюза на десните сили" на опозиционера Борис Немцов. Немцов и Кириенко се познават още от Нижни Новгород, където Немцов беше губернатор преди да пристигне в Москва и влезе в правителството на Кириенко. И двамата се явиха заедно на парламентарните избори през 1999 година с лозунга: "Путин-президент, Кириенко в Държавната дума! Страната се нуждае от млади политици!" Тогава "Съюзът на десните сили" успя да влезе в парламента и дори състави собствена фракция. По същото време Кириенко се кандидатира за кмет на Москва, но остана втори след Юрий Лужков.

Кириенко представи Путин на руснаците

Любопитна подробност е, че руснаците научиха за Путин именно от Сергей Кириенко. Още като премиер, на 28 юли 1998 година той представи за първи път на широката общественост новоназначения за шеф на Федералната служба за сигурност (ФСБ), никому неизвестния дотогава бивш агент на КГБ Владимир Владимирович Путин. Оттогава двамата се познават добре. През 2000 година Путин назначи Кириенко за свой представител в региона на Волга, след което дълго време нищо не се чуваше за него. През 2005 година той пое ръководството на държавната ядрена служба "Росатом", която оглавяваше доскоро.

Въпреки предишния си имидж на либерален реформатор, в очите на повечето експерти Кириенко минава за технократ без собствени политически идеи. "Възгледите на Кириенко нямат никакво значение, защото неговата същинска работа ще бъде да подготви избирателната кампания на Путин", казва за ДВ Алексей Мухин от московския "Център за политически информации". 

През 2018 година руснаците ще гласуват за нов президент и "Кириенко трябва внесе някои корекции в руската политическа система, балансирайки между крайния консерватизъм и радикалния либерализъм", уточнява Мухин. Според политолога, Кириенко трябва преди всичко да изглади имиджа на президента, както и на останалата част от новите назначения от последните няколко седмици. Що се отнася до имиджа на Кириенко като либерален реформатор, Мухин го определя само като "един либерален сън", който обаче няма да се изпълни след влизането му в Кремъл.

Дойче веле