Външният министър Даниел Митов призна, че се очакват проблеми с гласуването на българите в чужбина за предстоящите избори. Причината е в ограничението в една държава да има до 35 изборни секции.

"Убеден съм, че този тип подредба на законодателството ще създаде определен тип проблеми. Ще има два избирателни списъка, това ще доведе до забавяне. Трябва да предупредим, че може се създаде ситуация, в която хората ще чакат на опашки", заяви Митов по Нова телевизия.

От думите му се разбра, че Министерството на външните работи е изпълнител на волята на парламента. Депутатите трябвало да бъдат питани защо са заложили лимита от 35 секции.

"Това ни е дал законодателят, с това работим. Министерството не може да коментира решенията на Народното събрание", допълни Митов.

В студиото се включи живееща българка във Великобритания, която попита Даниел Митов ще препоръча ли ЦИК отваряне на втора секция в посолството в Лондон.

"Възможно е там, където има логистична възможност, да бъде отворена повече от една секция. Не мога да ви кажа логистично как стоят нещата в Лондон. Докато ЦИК не е излязла с решение, няма как да е ясно. Ще препоръчаме да бъде отворена повече от една секция, където може", отговори външният министър.

Водещите на Нова тв не пропуснаха да отворят и темата за българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова и смяната й с Кристалина Георгиева.

"Никой не ни е подвел за Кристалина. Не може да говорим нито за подвеждане, нито за провал. Фактите са, че за да бъде избран генерален секретар на ООН по новите правила един кандидат трябва да има най-малко 9 гласа "за" и нито едно належо вето от страна членка в Съвета за сигурност. А г-жа Бокове имаше наложено вето от 2 държави в Съвета за сигурност и това вето тя не можа да го преодолее 9 месеца. Вариантите бяха – или оставяш кандидата да се провали или се опитваш да направиш нешо в последния момент", обясни Митов.

Според него първият мит, който трябва да бъде разбит, е, че Бокова е имала шанс да бъде избрана. Втората лъжа е, че е имало каквато и да е намеса отвън за смяната с Георгиева.

Имахме убеждения, че Кристалина щеше да се справи по-добре. Националният интерес е да се играе за победа, каза още министърът. И завърши с думите, че някои български политици излезли от кожата си след новината за смяната:

"Георги Първанов се изтъпани пред медиите, за да обяснява как това бил най-големият провал на България за последните 130 години. А две национални катастрофи той къде ги забрави. А фактът, че комунистическата партия е искала да ни направи 16-ата република на СССР и да ни вкара в балканска федерация със столица Белград - той това къде го забрави. Защото той не се е отказал от това наследство на тази партия. Да сравняваш изборът на генерален секретар с национални катастрофи, това е пълно безобразие."