И депутатите от АБВ се наемат със спешен ремонт на Изборния кодекс заради ограничението за гласуване зад граница. От партията на Георги Първанов предлагат максималният брой избирателни секции, които могат да се откриват на територията на една държава да е 55, вместо сегашните 35, съобщиха оттам.

Снощи с предложение за поправка в кодекса излезе и лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев. Неговата идея е изобщо да отпадне залагането на максимален брой секции в чужбина.

Мотивът на АБВ да искат промяна е, че е станало ясно, че 35 секции не са достатъчни в някои страни, където българите са активни по време на избори. Повод взимат от това, че първата страна, в която броят на подадените заявления за гласуване предполага откриване на доста повече от 35 секции - в случая около 50, е Великобритания. Срокът за подаване на заявленията изтече в полунощ.

Според данните в сайта glasuvam.org, към момента на изтичане на срока вчера, в Турция също вече са подадени заявления за откриване на 40 секции, което също е над съществуващото ограничение, въпреки че числото е по-малко от това на Острова. В САЩ броят на заявленията не успя да премине този път ограничението от 35 секции - там съгражданите ни са събрали документи за 31 места за гласуване, показват данните от сайта. 

ПГ на АБВ предлага да се промени ограничението за брой секции в чужбина от 35 на 55, тъй като тази норма бе приета без никакъв сериозен анализ и по сигнали на българи, живеещи в други държави, вече има места (напр. Великобритания), в които 35 секции са недостатъчни. Това създава неяснота и объркване на какъв принцип ще бъде взето решение кои заявени секции да бъдат разкрити и кои не, ако има подадени документи за над 35 секции, обясняват още от партията.

Според депутатите на Първанов ако текстът от Изборния кодекс не бъде променен, това ще "ограничи избирателните права на хиляди наши сънародници, съпричастни към обществения живот в страната не само чрез правото си на вот, но и икономически". 

ЦИК се очаква да реши в събота къде и колко на брой ще са избирателните секции зад граница за президентския вот и националния референдум на 6 ноември.