Народното събрание се разпусна до 4 ноември заради предизборната кампания. За първи път парламентът няма да работи 28 календарни дни заради избори. Пропуснатите редовни пленарни заседания ще са 12, ако се брои и днешното, а 4 поредни петъка няма да има и парламентарен контрол. Пропуска се и един блиц контрол, в който участват по правилник министър-председателя и вицепремиерите. Такъв се провежда всяка първа сряда от месеца - в случая 2 ноември.

За посочения почти едномесечен период депутатите решиха да работят само парламентарните комисии. В дните, в които и това не се случва, народните представители няма да имат право да ползват служебен транспорт. Право на коли от гаража от Народното събрание ще имат само участващите в заседания на комисии, когато има такива заседания.

До решението се стигна след скандал, а заседанието днес, което тръгна с фалстарт заради липса на кворум, започна в 9,30 ч и завърши около 10,10 ч. с викове "оставка" от опозицията. Ето какво се случи.

В дневния ред на Народното събрание първата точка бе проект за решение за отмяна на пленарните заседания в периода 26 октомври - 4 ноември заради предизборната кампания за президентския вот на 6 ноември. В последните години ГЕРБ наложиха тази практика - една или две седмици "ваканция" преди предстоящи избори с идеята парламентарната трибуна да не се ползва за агитация. Проектът за решение бе подписан от депутатите Красимир Велчев (ГЕРБ), Найден Зеленогорски (РБ), Юлиян Ангелов (ПФ), Красимира Ковачка и Румен Йончев (БДЦ) и Кирил Цочев (АБВ). С предложението щяха да бъдат пропуснати 6 редовни заседания и два петъка, в които има парламентарен контрол.

Срещу предложението се обявиха от БСП. Депутатът Жельо Бойчев заяви от трибуната:

"Не виждам никакви аргументи за това решение. Страх ви е от опозицията, страх ви е, че от тази трибуна могат да бъдат задавани неудобни въпроси за властта, това е единственото място, което още не можете да подчините.

Поставяте под въпрос бюджетната процедура за 2017 г.

Ако смятате, че Народното събрание ще се превърне в трибуна на кампанията, какво правим с Министерския съвет? Ами да закрием и тях, защото някак точно преди изборите се сетиха за учителите, сетиха се за здравеопазването, раздават пари на общините, с които си купувате избори. Правите много лоша успуга на г-жа Цецка Цачева, защото като се върне тук ще й е много трудно да навакса със законодателната програма."

Председателстващият заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ), който официално замества кандидатката за президент от ГЕРБ Цецка Цачева, направи забележка на Бойчев и левицата да си се занимават с техния кандидат за президент ген. Румен Радев, а не с този на управляващата партия. Последва словестна канонада в поредица от процедури между ГЕРБ и БСП. На трибуната се появи Николай Александров от "Атака" с алтернативна идея - парламентът да прекъсне предизборно заседанията си не от 26 октомври, а от 12 октомври. Тоест от днес. Мотивът - да не се прави кампания от трибуната. Предложението се гласува на два пъти, а накрая се прие с 90 гласа "за", 27 "против" и 7 "въздържал се".

Димитър Главчев обяви следващо редовно заседание на парламента на 9 ноември, сряда. По-късно той обясни, че решението е било спонтанно (беше по предложение на "Атака" - б.а.), а "пропуснатите" заседания на Народното събрание ще бъдат наваксани след изборите. Той заяви още, че Народното събрание не излизало във ваканция, защото законодателният процес щял да продължи в парламентарните комисии.

С решението си депутатите "зарязаха" за след изборите проекторешението за създаване на временна анкетна комисия за разследване на проекта АЕЦ "Белене" и плащанията по него в периода от 2006 г. до септември месец тази година. Това трябваше да е следващата точка от дневния ред за днес. 

От БСП заявиха след края на заседанието, че започват събиране на подписи са свикване на пленарни заседания. За това са нужни поне 48 депутатски парафа, според парламентарния правилник.