Депутатът от Реформаторския Петър Славов коментира пред Клуб Z решението на Народното събрание да излезе в едномесечна "предизборна ваканция" и защо това решение съвпадна с очакваното гласуване за създаване на анкетна комисия, която да разследва проекта АЕЦ "Белене", действията и плащанията по него от 2006 г. до днес. 

- Какво пропусна да приеме парламентът в следващите две седмици заради "непредвидената" ваканция от днес и защо точно от днес, непосредствено преди да се гласува създаването на анкетна комисия, която да разследва проекта АЕЦ "Белене", г-н Славов?

Доста важни законопроекти се надявах да бъдат гласувани тази и следващата седмица, преди наистина президентската кампания да влезе в разгара си и да се мисли за основателно прекратяване на пленарните заседания за седмица или две. Така че мен лично доста неприятно ме изненада решението, взето днес.

Личните ми впечатления са, че наистина поведението на левицата и в частност на БСП  беше мотивирано от несъгласието им още днес да се гласува създаването на анкетна комисия за разследване по АЕЦ "Белене". Още от самото начало на заседанието те демонстрираха това си несъгласие първо с опита да провалят кворума на парламента - бяха в залата, но не се регистрираха. После Таско Ерменков предложи точката за "Белене" да отпадне, но това не се прие. Левицата започна с възраженията, подвикванията и тропанията и вероятно това е една от причините да дойде предложение и да се стигне до абсурдната ситуация с приемане на 30-дневна ваканция.

- Все пак депутатите от ГЕРБ подкрепиха предложението на "Атака" за ваканция от днес, не от 26 октомври - имате ли обяснение на това?

- Ами не си го обяснявам. Хората, които питах, изглеждаха доста разколебани, затова допускам, че при тях е било взето решение на по-високо партийно ниво. Повечето колеги, струва ми се, си дават сметка, че имаме доста работа за вършене, но често пъти, както знаем, когато партийното ръководство изкомандва нещо, много от народните представители са склонни за стиснат зъби и независимо дали са съгласни с партийната повеля - следват я. 

- Да уточним - подозирате, че е ръководството на ГЕРБ е спуснало решението да се гласува за прекъсване на пленарните заседания да 1 месец по предложение на "Атака"?

- Такова усещане имам, но нямам други данни, освен няколко лични разговора. Струва ми се, че не бяха ентусиазирани. Но тук същественото е кой как е гласувал - гласуването в Народното събрание е лично и всеки си носи отговорността за това. Кой ти е казал кое копче да натиснеш - няма никакво значение в крайна сметка, когато резултатът е налице. 

- Има призив от депутати от Реформаторския блок и премиерът Бойко Борисов, и президентът Росен Плевнелиев да упражнят правомощия по конституция и да съберат извънредно Народното събрание, въпреки т.нар. изборна ваканция. Бяхте сред тези депутати. Какъв трябва да е дневният ред, ако премиер или президент се съобразят с призива?

- Да, аз също съм сред тези депутати от РБ и има достатъчно варианти "да се поправи" историята с ваканцията - правомощие да свикат парламента имат и премиера, и президента, и 48 депутати, ако съберат подписи...

- БСП и ДПС вече ги събраха и искат заседание в петък.

- Позволете ми да се усъмня в добрите им намерения на БСП и ДПС. Те основно искат да има парламентарен контрол в петък и подозивам, че основният им мотив е да ги дават по телевизора, както някои се изразяват, а не парламентът да работи. Целта изглежда по-скоро като миналата седмица да развяват черни, червени или не знам какви знамена от трибуната. Основната работа на Народното събрание е законодателната, а не четенето на декларации от трибуната и размахването на знамена. 

Но да продължа за комисията "Белене", чието създаване днес се провали. Ако това предложение беше гласувано днес, както бе записано в дневния ред, комисията можеше да започне да работи още същия ден. Четири парламентарни групи са подкрепили с подписите си тази анкетна комисия и тя щеше да бъде създадена. Щеше да си има ръководство. Работата на комисията не е обвързана по никакъв начин с тази на Народното събрание, което значи, че тя може да работи и в условия на т.нар. "изборна ваканция", да изисква документи от НЕК, от други институции, да изиска цялото Арбитражно дело за "Белене", за да може депутатите от комисията да се запознаят с него в детайли, да се търсят варианти за намаляване на щетите от това арбитражно дело и т.н. 

- Имате ли вече данни дали има движение по даването на заем от държавата на НЕК за разплащане с "Атомстройекспорт" за двата реактора за "Белене"?

- Доколкото знам все още се чака нотификация от Европейската комисия, защото тя трябва да разреши тази форма на "държавна помощ" за НЕК. Но времето, докато се чака нотификацията можеше да се използва за работа по намаляване на щетите за държавата и по Арбитражното дело, и за разплитане на сагата "Белене", и за търсене на вариант за намаляване и оспорване на присъдените по това дело лихви.

- В дневния ред за тази седмица не беше законопроектът ви с Мартин Димитров за сваляне на размера на лихвите при забава при плащания. Той също е свързан с казуса "Белене", защото според анализа ви може да доведе до сваляне на лихвите по плащанията по проекта, свързани с Арбитражното дело на "Атомстройекспорт". Можеше ли и този проект да бъде приет, ако парламентът работеше - имате ли подкрепа от ГЕРБ?

- Този законопроект можеше спокойно да влезе за разглеждане в зала още следващата седмица. Днес, въпреки решението за ваканция, правната комисия проведе заседание и законопроектът беше одобрен за първо четене, след като предложих да бъде обсъден.

Много добре знаем, че в момента лихвите по делото за "Белене" са от порядъка на 300 хил. лв. на ден, а с приемането на новите текстове може да намалеят с поне 60 000 лв. дневно. Отделно законопроектът засяга много хора, които са станали длъжници на доставчици на комунални услуги, мобилни оператори и т.н. и са задължени да плащат необосновано високи лихви. Проектът първоначално беше предложен заради тези хора, затова е важен и ще настояваме да бъде приет.