Петиция, стартирана преди няколко месеца от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк в защита на правото на изборна агитация на майчин език в страните от ЕС, вече е достъпна онлайн. Тя се намира в портала за петиции на Европейския парламент и може да бъде открита ТУК

Кючюк събра подписите на 44 евродепутати от различни държави членки политически семейства в защита на агитацията на майчин език, след като Народното събрание отново отказа да отмени забраната за това в Изборния кодекс при последното му гласуване в края на 2015 г.  

Самият евродепутат обжалва акта, с който му бе наложено административно наказание у нас, след като на предизборно събитие на ДПС бе казал няколко думи на турски език. Предложението на ДПС в родния парламент след това беше агитацията на език, различен от българския, да е приемлива, ако има осигурен превод на български. Това обаче не се прие от мнозинството в Народното събрание.

„Темата предизвика сериозен интерес, в дискусията се включиха представители от различни държави и политически групи, мнозинството от които подкрепиха изразеното в петицията становище, че съответното законово ограничение води до нарушаване на европейското законодателство, както и че правото на всеки гражданин на Съюза да изразява послания и становища на език избран от него следва да бъде гарантирано“, каза Илхан Кючюк. 

През 2015 г. ДПС, тогава начело с Лютви Местан, обяви, че внася темата и в Съда по правата на човека в Страсбург. До момента обаче няма решение.