"Държавата е абдикирала от своите задължения. Затова се налага хората да се молят с картела да се боря аз, а границите да ги опазва Динко".

Това заяви кандидат-президентът Веселин Марешки пред бТВ, допълвайки, че това не е нормално и трябва да има силна държава, която да се справя с тези проблеми. Марешки участва в дебат заедно с друг кандидат-президент - Велизар Енчев.

"Няма да бъда ястреб, който с необмислени постъпки да вкарва в конфликти с други държави и да пречи на бизнеса. Народът на Крим си е казал, че иска да бъде в границите на Русия. Санкциите вредят само на ЕС. Руската държава печели, те са мотивирани, внасят инсталации и заводи, започват да произвеждат абсолютно всичко. Накрая няма да има какво да внасяме там", каза още Марешки.

И допълни:

"Да не изнасяме революции, държавите да си живеят така, както искат техните народи".

Той се обяви за гласуване по електронен път, особено в чужбина и за референдум "за" и "против" членството на България в НАТО.

Марешки каза, че не е бил член на БКП.

"Имаме кандидат на САЩ, на Русия, на ЕС. Ако не се бях кандидатирал аз кой щеше да бъде кандидат за президент на българския народ. Срам ме е, че в борбата за лично оцеляване и просперитет сме допуснали такива измамници да станат управляващи. Истинският ми опонент е статуквото", каза Марешки.

От своя страна Енчев заяви, че ще наложи вето на бюджет 2017 г., защото е много антисоциален. И също каза, че ще инициира референдум за членството ни в НАТО, както и за чуждите военни бази на българска територия.

"Узаконява се трайното интегриране, установяване на мигранти. Ако аз съм държавен глава категорично ще се противопоставя на този акт на правителството. Бих предложил референдум като в Унгария", каза още Енчев.

Според него "НАТО донякъде е една касичка, в която внасяме, бе за получаваме нищо". А чуждите военни бази трябвало да ги махнем дори без Русия да ни го иска да работим за създаване на европейски въоръжени сили.

"Русия би трябвало да е наш главен търговски партньор. Спомнете си какво беше преди 1989 г. В Крим е същото, което се случи в Косово. Руснаците в Крим направиха това, което направиха албанците в Косово", каза още Енчев.

Според него у нас васалитетът е норма. Той заяви, че не се срамува от миналото си на офицер от разузнаването (от Дъжравна сигурност - б.а.)