Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е факт нова коалиция срещу ГЕРБ. Дончев направи коментара след началото на международен форум за финансовия механизъм по Европейското икономическо пространство и Норвежката програма в столичния х-л "Хилтън".

На въпрос как ще коментира вчерашното изказване на Мустафа Карадайъ, че ДПС ще търси обединение за изборите, вицепремиерът отговори:

"Очевидно е, че се формира Отечествен фронт. Единствено тъжното в подобна договорка е, че това е политика "срещу". Аз винаги съм харесвал и съм се опитвал да правя политики "за", които имат конкретна амбициозна цел. Политиките "срещу" - дали срещу личност или партия - не са добри. Това ми е единствената забележка. Иначе тактически всеки може да се съюзява с когото намери за добре".

В отговор на журналистически въпрос вчера Мустафа Карадайъ обяви, че обединение било необходимо и то щяло да бъде за гарантиране на честността на вота.

Томислав Дончев коментира и протеста на миньорите от рудник "Бабино", които трети ден отказват да излязат от подземията заради неизплатени заплати и ваучери за храна.

"Теоретично не би трябвало ситуацията там да е свързана с предстоящите избори. Но аз имам правото да съм подозрителен. Всичко, което се случва няколко седмици преди изборите има шанс да не е случайно", каза вицепремиерът.

Във вторник стана ясно, че 650 миньори ще останат без работа след закриването на рудник "Бабино". Уведомление за масовото съкращение бе внесено в Бюрото по труда в Дупница от компанията "Въгледобив Бобов дол", която експлоатира мината. Едноличен собственик на дружеството по документи е Красимир Чаврагански, но неофициално се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

В мините на Ковачки често има социални проблеми, а от сигнали и съобщения в медиите в минали години става ясно, че работниците му са карани да гласуват за неговата партия Български демократичен център (бившата ЛИДЕР).