Министерството на образованието и науката поиска съдействие от прокуратурата и МВР за казуса с Медицинския университет в София. Вече трети ден членовете на назначената от МОН комисия за установяване законността на проведеното във вторник Общо събрание не получават от организаторите му документите за него, съобщи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Тя допълни, че е поискала от Министерството на финансите до изясняване на обстоятелствата и категорична яснота кой представлява легитимно ръководство на университета, временно да бъде преустановено разпореждането със средства по сметката на висшето училище.

"Искаме да дадем знак, че има държава, която стои на страната на закона", заяви Кунева.

По-рано днес пред бТВ проф. Вихра Миланова също критикува мистериозното "ново ръководство".

„В касата на Медицинския университет има 85 млн. лв., много вероятно е за тях да е цялата борба”, смята проф. Вихра Миланова, отстраненият от общо събрание ректор на Медицинския университет.

Тя беше избрана на поста през април с почти пълно мнозинство, а преди дни в учебното заведение се проведе извънредно Общо събрание, на което беше избрано ново ръководство и ректор - проф. Виктор Златков.

Според отзованата Миланова събранието не е легитимно. Все още се чака решението на Върховния административен съд за това, като дотогава на длъжността ректор би трябвало да е тя.

Вчера сегашната администрация стана „заложник” в ректората на МУ,  след като новото ръководство реши да встъпи в длъжност въпреки оспорваното в съда Общо събрание, напомня телевизията.

Бившият ректор на университета Ваньо Митев е обект на разследване за неизгодни сделки, ощетили университета, станали ясни от одитен доклад, поръчан от Министерство на образованието.

„Не съм се срещала с Митев, той беше в отпуск по болест през цялото време и не е идвал на работа. Не се е опитвал да се свърже с мен, чувахме за позицията му по въпросите за МУ по други начини – от медиите”, каза Миланова в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

По думите ѝ именно той е бил представен на Общото събрание, избрало нея за ректор. „С неговата подкрепа стана всичко - той ме предложи, той ме представи, но аз мисля, че те не добре ме оцениха”, категорична е Миланова.

„Аз съм човек, който спазва законите и държа останалите около мен също да ги спазват. Няма как да съм част от тази игра”, допълни тя.

На въпрос дали е искано от нея да подписва съмнителни документи, Миланова каза, че е имало такива случаи, но не ги подписала.

Тя поясни, че от спорното Общо събрание липса всякаква документация – няма бюлетини от гласуването, няма списъци, няма протоколи. „Не знаем и можем само да гадаем за реалния резултат от него”, каза тя.