Протестите на лекарите от Спешна помощ пред Министерството на здравеопазването продължават и днес. Медиците са поискали разрешение от Столична община за демонстраци всеки ден от 9 до 10 до края на месеца, предаде БНТ.

Лекарите очакваха днес да дойде новият шеф на Спешна помощ д-л Александър Златанов, за да вземе заповедта си за назначение. 

Протестите в звеното избухнаха след  уволнението на шефа ѝ  д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. Отстраняването на двамата бе обявено от заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков на 28 май. С това трябваше да бъде потушен скандалът след смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова, която издъхна, чакайки линейка. Колата пристигнала на мястото на инцидента се оказа без дефибрилатор, а същият ден в София са били на разположение само 11 линейки, вместо необходимите 30.

Медиците реагираха остро на уволненията на началниците им и още същия ден повече от 100 души от Спешна помощ подадоха оставки. Според тях проблемите им нямат нищо общо с управлението на д-р Гелев. Най-много пречели ниските заплати, лошите условия на труд и стресът, заради които няма желаещи за работа в спешните екипи.

Допълнително напрежение  внесе и срещата с представители на "Центъра за спешна медицинска помощ" с министър Таня Андреева в понеделник. Вместо до изясняване на причините за кризата и решение  на проблема се стигна до нови скандали. Според здравната министърка заплатите на медиците се увеличават само в рамките на бюджетната година, и за допълнителни пари в момента не може да се говори. Андреева заяви, че ако се наложи ще замени лекарите от спешните екипи в София с такива от други болници в страната. Другата идея на здравната министърка е да командирова лекари на хонорар от „Пирогов”, ИСУЛ, „Св. Анна” и Военномедицинска академия” за нуждите на спешната помощ. Предложението обаче не срещна подкрепата на медиците. 

В момента медиците в спешната помощ получават средно 700 лева основно възнаграждение и допълнителни материални стимули. От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват стартовата заплата на лекарите да бъде 1500 лева и да се увеличава постепенно докато достигне 2500 лева.