Лидерът на ДСБ Радан Кънев реагира във фейсбук на ситуацията от вчера, в която премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на Реформаторския блок, свика извънредно заседание на министрите и парламентарното мнозинство и получи от министрите на РБ уверение, че "продължават напред". 

Опитът властта да бъде упражнявана с натиск, рекет и заплахи е признак на слабост, която ще бъде тежко наказана от избирателите, казва лидерът на ДСБ, очевидно визирайки развоя на събитията от предишния ден. И добавя: Българската десница никога не може да бъде съучастник в такъв натиск. Тя е общност на свободни хора, които имат силата да сложат граници на всяка комунистическа власт. Това изисква смела съдебна реформа, силни национални институции и достойно партньорство в общностите на свободния свят - Европа и НАТО.

Лидерът на ДСБ, който преди вчерашната сбирка призова колегите си от Реформаторския блок да се съсредоточат в изборната кампания и подкрепата за кандидат-президента Трайчо Трайков и вицето му ген. Съби Събев, а не в партийни договорки с ГЕРБ, добави:

Г-н Бойко Борисов много се обърка, и почти изличи шансовете да получи подкрепа от десни избиратели (независимо на кой тур). Подчертавам - избиратели, а не партийни лидери, започва коментара си Кънев.

По думите му Борисов с поведението си би трябвало да е отблъснал старите седесари, поколенията, родени през  70-те и 80-те години, младите българи. И казва защо:

Познавам старите седесари. Те са хора, обединени от съпротивата срещу опитите на властта да пречупи гръбнака на свободния човек. 

Познавам и наборите си - тези, които помним рекета и мутрите от 90-те, никога няма да позволим той да се върне. Днес ражданите през 70-те и 80-те са гръбнака на българския бизнес. И той няма отново да се прегъне пред рекетьори.

Познавам и младите българи. Те поне са израсли свободни, в свободна Европа. Те предпочитат дори емиграцията пред съобразяването с местни обръчи и дерибеи. Те няма да допуснат да бъдат върнати в ХХ век... 

Кънев казва, че българската десница има кандидат, който няма да се огъне и да предаде ценностите на десните хора "нито през кампанията, нито в президентския кабинет".