В петък министърката на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че операторът на рудник „Бабино“ - компанията „Въгледобив Бобов дол“, дължи на държавата концесионни плащания за 560 хиляди лева. Половината от тези пари трябва да постъпят в бюджета на община Бобов дол, но не са постъпили. Освен това фирмата, свързвана с Христо Ковачки, е била е освободена от плащане на концесионно възнаграждение в продължение на пет години.

Това обаче не идва безплатно. Преглед на данните от резултатите от изборите в последните години показва, че миньорите и техните семейства винаги са гласували „правилно“. Т.е. така, както им поръча техният работодател. А пък неговата линия винаги съвпада с тази на управляващите. Които и да са те.

Но непотърсените задължения към държавата не са единствената „услуга“. Основни клаузи по концесионния договор не се изпълняват, но той не е прекратен. Концесията за рудника била прехвърлена с анекс от правителството на тройната коалиция на „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, което също не било редно, по думите на премиера Борисов.

Освен, че не получават редовно заплати и биват заплашвани за кого да гласуват преди избори, миньорите от Бобов дол са превърнати и в универсална изборна машина. Там винаги печели който трябва. В самото градче има 8 изборни секции, а в близкото село Бабино – където е прочулият се рудник, има още една. Победителят в тези 9 секции винаги е един и същ. И това е партията на собственика на мините, която в Народното събрание днес подкрепя правителството.

Парламентарни избори 2009 - „Лидер“

Местни избори 2011 - „Лидер“

Парламентарни избори 2013 - „Лидер“

Европейски избори 2014 – БСП

Парламентарни избори 2014 – "България без цензура" (която е в коалиция с "Лидер")

само в секцията в Бабино подреждането е следното: 1. ГЕРБ, 2. „България без цензура“, 3. БСП

Местни избори 2015 – Български демократичен център (новото име на „Лидер“)

На европейските избори през 2014 г. „Лидер“ не участва. Тогава миньорите подкрепят БСП, която е на власт. Малко преди изборите Нова телевизия излъчва запис от скрита камера, в който ръководители инструктират миньори как трябва да гласуват за БСП. Почти година по-късно – на 22 април 2015 г., районната прокуратура в Дупница прекратява производството за онзи запис, защото „не са налице данни за силово принуждаване“.

Малко по-късно идват местните избори. В деня на вота – 25 октомври 2015 г., ГЕРБ разпространява прессъобщение, че „работещи във "Въгледобив Бобов дол" са уведомили, че ръководителите на предприятието изрично настояват да бъдат заснемани бюлетините при гласуването, с цел контролиране на вота в полза на ПП БДЦ". Споменатата партия печели изборите, а по-късно се оказва, че жалба по този случай изобщо не е постъпвала в Общинската избирателна комисия.

Всички закани на политици, омбудсмани и прокурори за разследване на натиска върху миньорите остават на думи. Приватизацията по времето на БСП и ДПС създава „фабриката за гласове“, която по-късно излъчва депутати, подкрепящи в парламента правителството на ГЕРБ.