Депутатите трябва да променят методиката за отчитане на вота "Не подкрепям никого", заяви днес в ефира на бТВ президентът Росен Плевнелиев.

"Проблем има, той е очевиден, от една страна гласът е легитимен, като избирателят зачеркне "Не подкрепям никого", след това е нелигитимен, когато се броят бюлетините. Надявам се този проблем да се реши в Народното събрание. Ако народните прведставители не вземат решение, като държавен глава съм готов да действам в рамките на конституционните си правомощия", заяви той.

И поясни, че да - това означава да прати Изборния кодекс отново на Конституционния съд.

"Едно нещо ме притеснява - всеки път в последния момент преди правенето на избори има някаква неразбория. Винаги, в последния момент преди изборите се правят корекции по изборните закони", каза още държавният глава.

Плевнелиев коментира и напрежението в управляващата коалиция, след като премиерът Борисов заяви на Реформаторския блок, че трябва да се държат повече като партньори.

"Очевидно е, че в коалицията има проблеми, важно е те да не се замитат под масата, а да се сложат на масата и да се намерят решения," каза той, и отбеляза, че тази коалиция е имала предимство пред други с ясно коалиционно решение. "България няма нужда от извънредна нестабилност, надявам се емоциите да останат настрана. Нека да се чуят аргументите на всеки, този с различно мнение не е враг, а част от решението. Една коалиция не би следвало да се базира на формули, а на политики и приоритети."

Но бе критичен към Патриотичния фронт, като заяви, че те според него са "под въпрос".

"Аз винаги съм се обръщал към Патриотичния фронт с думата "националисти", защото вярвам, че патриотите са навсякъде в България, и не бива да допускаме патриотичното да се монополира. В никакъв случай не са само в една политическа формация, която се опита да направи това. Националистите за мен, и с възхода на националистите в Европа, са по-скоро под въпрос", каза държавният глава.

На въпрос дали е добра идея да има предсрочни избори, той бе категоричен:

"Направих две служебни правителства, натрупах опит, наистина не искам да правя трето. България се нуждае от стабилност. Разбира се, управляващите трябва да преценят. Ще ми се да не се обвързва едното с другото, президентските избори са избор на държавен глава. Ще ми се да видя повече дебати по същество за ролята на президента и политиките на кандидатите", отбеляза той.

И допълни, че е важно всички кандидати за неговия пост да изкажат политиките си и да ги дебатират открито с опонентите си.

Плевнелиев отбеляза, че е изразил несъгласие с премиера Борисов, че се вкарва "елемент на нестабилност" в такъв момент.

"Нашият премиер е горд човек, състезателен човек, той е спечелил не една битка, и продължава да иска да печели. Няма нищо лошо в това. Ако народът предпочете някой друг считам, че е нормално и достойно тази политическа сила да преосмисли позицията си. Гледам на държавата като цяло - президентските избори не са парламентарни, ще ми се те да не доведат до падането на правителството", каза още той.

Държавният глава коментира и критиките към мандата си, като отбеляза, че никога не е бил послушен, но че не трябва да има война между институциите, а търсене на съгласие, да се чуят аргументите на всички.

"Така действахме с премиера и аз съм му благодарен за това. Имали сме несъгласия. Ето, за изборните закони, аз наложих вето. Наложих вето на управляващата коалиция. Това е било различие, но не води до конституционално конфликт. Премиерът не се е съгласил, и те го отхвърлиха, това е демократично."

На тезата на Борисов, че е "ястреб" и е влошил отношенията с Русия, Плевнелиев отбеляза:

"Това, че аз съм първият държавен глава, който системно и категорично се противопостави на руския президент в никакъв случай не ме прави ястреб, а човек и политик с позиция. От гледна точка на времето не виждам нито едно доказателство и симптом да променя отношението си. Правя разлика между Кремъл и Русия. Надявам се нещата да се подобрят, но моите оценки са постоянни, добре аргументирани, аз излязох напред с ясни тези."

За пореден път отбеляза, че се е отказал от втори мандат по лични причини и, че дори при пълна подкрепа от ГЕРБ нямаше да се кандидатира отново за поста.

На въпроса от какво има нужда държавата - баща или майка, той заяви:

"Нацията има нужда от достоен президент, който да познава духа на Конституцията. Там не пише той да е баща или майка. Той трябва да е здрав фундамент."

Плевнелиев каза още, че приемствеността е нещо важно, и се надява наследникът му да не прави рязки завои в политиката на институцията. За множеството критики от кандидати като Красимир Каракачанов, Румен Радев и Веселин Марешки, отбеляза:

"Разбирам дистанцирането, противопоставянето, антилогиката е логика, като математик мога да го кажа. Когато излязат с аргументи, ще говоря."

Самият той обаче не се посвени да отвърне на критиките на своя предшественик - Георги Първанов.

"Лично аз съм научил много от българските президенти Желев и Стоянов, но това което научих от президента Първанов просто по-скоро ме караше да правя точно обратното. Той назначаваше постоянно агенти на Държавна сигурност навсякъде. Аз не назначих нито един. Питам аз как се защитава националният интерес тогава, когато преди три месеца същият този български президент отиде в Москва и подписа споразумение за сътрудничество с партията на прословутия депутат Толстой, който каза, че Русия вече е купила половината част от България и сега трябва да изкупи и останалата половина. Не съм аз човекът, който по този начин ще защитава българският държавен интерес."