България не е готова за влизане в еврозоната, обяви Европейската комисия. Следващият поправителен, на който ще се преценява готовността ни да приемем единната валута, ще е след 2 години.

Докладът на Еврокомисията е за 8 държави и от тях само Литва покрива всички критерии за влизане във валутния съюз. Така вероятно от 1 януари 2015 година малката прибалтийска република ще изостави литаса и ще започне да се разплаща в евро. Окончателно решение за това ще бъде взето от Европейския съвет и Европейския парламент през юли.

От останалите държави - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, нито една не покрива едновременно всички критерии за влизане в еврозоната, съобщава комисията.

България отговаря на някои от критериите - ниво на инфлацията; ниво на дълга и бюджетния дефицит; дългосрочни лихвени проценти. Страната ни обаче не покрива условията на т.нар. механизъм ERM II - за стабилност на валутния курс спрямо еврото. Този механизъм е известен като "чакалнята за еврозоната".

"Готовността на Литва за преминаване към еврото отразява дълготрайните усилия на страната за разумна фискална политика и икономически реформи. Инерцията от тези реформи, задвижена отчасти от присъединяването към ЕС преди десет години, доведe до поразително увеличение на просперитетa литовците: БВП на глава от населението се е повишил от само 35% от средния за 28-те страни членки през 1995 г. до прогнозните 78% през 2015 г.", коментира вицепрезидентът на Еврокомисията Оли Рен.