Поставянето отново на въпроса за избирателните секции в чужбина означава да се торпилира крехката стабилност на управлението. Това каза Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, пред БНР.

Попитан дали патриотите ще подкрепят ГЕРБ за отпадането на лимите от 35 секции, Симеонов заяви:

"Това просто няма как да стане. Ние сме в това Народно събрание не за да се харесаме на някой в чужбина или на ГЕРБ. Ние сме тук, защото имаме да изпълняваме предизборна програма". 

Симеонов каза още, че вече патриотите вече са направили достатъчно отстъпки.

"За съжаление явно това не се оценява и управление под диктат и решения под диктат няма как да бъдат приети", заяви той.

И допълни:

"Абсурд е. Естествено, че няма да ги гласуваме. Ще преустановим подкрепата, в случай че продължават да упорстват с такива нелепи предложения за промяна в "12 без 5" на основния закон за изборите".

Вчера другият съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов също заяви, че подкрепата за кабинета ще бъде оттеглена, ако отпадне ограничението за броя на секциите в една страна зад граница.

"Ние предложихме да няма ограничения за българите в страните – членки на ЕС, но да се контролира процесът в Турция. Върне ли се в съседна Турция безразборното създаване на секции и безконтролното гласуване, това за нас означава договорка на ГЕРБ с ДОСТ, Доган и Ердоган, и ние напускаме. Ние не можем да подкрепяме правителство, което позволява това", коментира Каракачанов.

Лидерът на ВМРО, който е и кандидат-президент на "Обединени патриоти", за пореден път заяви, че безконтролното гласуване в Турция на български избори е намеса на чужда държава във вътрешните ни работи и застрашавало националната сигурност.