Програма за рехабилитиране на бивши бойци от "Ислямска държава" ще се тества в шведския град Лунд, съобщи британският в. "Индипендънт". На завърналите се от Близкия изток джихадисти ще им се осигурява жилище, работа, образование и финансова подкрепа.

Координаторката на програмата на общината срещу насилствения екстремизъм Анна Шьостранд признава, че мярката е спорна, но според нея с джихадистите трябва да се подхожда по същия начин, както и с тези, които напускат мафията или неонацистки групи.

"Когато този въпрос излезе налице, си помислихме: "Боже, как точно да се оправим с това. Много бързо разбрахме, че трябва да подходим по същия начин", обяснява тя пред националното радио Sveriges. "Ако си извършил престъпление, трябва да поемеш отговорност за него, но има много аспекти - например по отношение на цената. Далеч по-евтино е да реинтегрираш човек в обществото, отколкото да го изоставиш, например."

Доводът ѝ вероятно има основание, като се вземе предвид колко струва издръжката на затворниците в добре уредените шведски затвори.

Криминологът Кристофър Карлсон коментира пред националното шведско радио, че подкрепя мярката, след като е работил върху доклад за бегълци от екстремизма за швейцарското правителство. Такива хора трябва да видят, че имат начин да избягат от мрежата си, да се чувстват в опасност и те имат нужда да се завърнат, обяснява той.

"Трябват ти ресурси, трябва да се реинтегрираш на пазара на труда, трябва ти лиценз, трябва ти покрив над главата. Не виждам защо трябва да се държим с тези хора различно от други млади хора, които се отказват от престъпния живот, например", казва още Карлсон.

Скорошен доклад сочи, че много от хората, които стават част от "Даеш", са младежи с криминално минало, на които терористичната организация предлага изкривена идея за изкупление.