САЩ прехвърлиха временно в Европа три от своите стратегически бомбардировачи Б-52, способни да носят ядрени бойни глави, предаде ИТАР-ТАСС.

Самолетите, произведени от компанията "Боинг" и наричани още Stratofortress ("Стратосферна крепост"), пристигнали в базата "Феърфорд" в брпитанското графство Глостършър. Престоят им там ще продължи приблизително две седмици, съоБщиха от пресслужбата на американските ВВС. За този период бомбардировачите ще извършат тренировъчни полети в сферата на оперативната отговорност на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ.

Планирано е екипажите на Б-52 да се запознаят с базите в региона и провежданите там операции. От американските ВВС изрично изтъкват, че самолетите не носят въоръжение.

От своя страна СТРАТКОМ - Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ, посочи, че целта на прехвърлянето на бомбардировачите в Европа е подготовка и интеграция с американските въоръжени сили и тези на съюзниците в региона. Освен това единият от тези бомбардировачи на 7 юни ще участва в тържествата по повод 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия.

През март в светлината на острите разногласия с Русия във връзка със ситуацията в Украйна САЩ изпратиха допълнително седем военни самолета за патрулиране на въздушното пространство на балтийските страни в съответствие с ангажиментите към съюзниците от НАТО.

Б-52 е американски стратегически бомбардировач с голям обсег. Той е използван от ВВС на САЩ още от 1955 г. Самолетът може да носи до 32 тона оръжие.