Никой не може да даде доказателство в България един човек гюленист ли е, ердоганист ли е, привърженик на ПКК ли е, терорист ли е.

Това заяви министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова в парламента. Поводът - предаването от страна на българските власти на 7 турски граждани. След като се разбра за изплащането им Турция, омбудсманът Мая Манолова заяви, че не е била уведомена за предаването им на властите в Анкара, както е по закон, а към Бъчварова има няколко въпроси от депутати от опозицията дали не са нарушени правата им и законите на България. 

Бъчварова заяви, че всичко, изпълнено по случая е по законите, по които страната ни работи.

"Няма нарушение на нито една законодателна процедура. Тези хора трябва да поискат право на убежище в България, ако бягат от политически репресии“, коментира Бъчварова.

По думите й турските граждани са имали два пъти тази възможност - пред румънските власти и  пред българските власти, но това не е направено.

"Спрямо мен и органите на МВР няма извиване на ръце от страна на турския президент Реджеп Ердоган. Българската държава не прави услуги, а спазва закона", каза още вицепремиерът.

По думите й МВР станало жертва на "една хибридна атака по повод на криминален случай, по който българската държава е работила и е действала изцяло в интерес на българските граждани, а този интерес е да не се допусне нелегално, неправомерно влизане на територията на нашата държава".

Тя каза още, че една от опциите по закон е граждани да бъдат изведени от страната по бърза процедура и това е част от правомощията на МВР. По време на процедурата е имало преводач, но седмината турци не са искали адвокат.  

Бъчварова обясни, че у нас е обявена втора степен на опасност по границите заради мигрантската вълна. Това значи "подготовка за готовност и една от мерките за тази готовност е да се създадат условия за безпроблемно временно настаняване".

Това са усилията ни в момента, които се прави опит да се компрометират и да се спрат. Усилията ни са да бъдем подготвени, ако има извънредно събитие. Знаете, че от последната една година ние правим тренировъчни учения. По границата има разположени повече на брой сили, както  допълнителни патрули, каза още Бъчварова.