Люис Хамилтън с "Мерцедес" финишира първи в Гран при на САЩ на пистата в Остин във Формула 1. Британецът спечели 50-ата победа в кариерата си и четвърта от 5-те състезания на трасето в Тексас. Той не бе триумфирал от 31 юли - точно преди лятната пауза.

Хамилтън запази шансове за защита на титлата си, но преднината на съотборника му Нико Розберг остава огромна - 26 точки, три състезания преди края. Германецът се нареди втори и това е добро класиране. Нико може да спечели шампионата дори да не става първи до края, за него важно е да взема точки.

Британецът бе първи в квалификацията и този път потегли отлично от старта. До края той не допусна да бъде доближен. Интрига имаше за второто място. Зае го Розберг, а трети остана Даниел Рикардо ("Ред Бул"). Австралиецът изпревари лидера при пилотите в началото, но след това Розберг си върна позицията.

Нататък се наредиха Себастиан Фетел ("Ферари"), Фернандо Алонсо ("Макларън"), Карлос Сайнц ("Торо Росо"), Фелипе Маса ("Уилямс"), Серхио Перес ("Форс Индия"), Дженсън Бътън ("Макларън") и Ромен Грожан ("Хаас").

До финала по различни причини не успяха да стигнат Кими Райконен ("Ферари"), Макс Верстапен ("Ред Бул"), Нико Хюлкенберг ("Форс Индия") и Естебан Гутиерес ("Хаас").

При конструкторите отборът на "Мерцедес", който си осигури предсрочно победата в предишното състезание, води убедително с 636 точки, следван от "Ред Бул" с 400 и "Ферари" с 347.

Следващият етап от световния шампионат във Формула 1 е на 30 октомври в Мексико.