Преди точно една година в цяла България се проведоха местни избори. Включително и в столичния район „Младост“. На 6 ноември 100-хилядният квартал на София отново ще избира свой районен кмет. Причината е, че победителят отпреди година – Цвета Авджиева от ГЕРБ, подаде оставка по устно нареждане от лидера на партията Бойко Борисов, след започналите протести срещу допуснатото от нея застрояване на зелени площи в квартала.

На същата дата цяла България ще избира президент и ще отговаря на трите въпроса от референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Затова изборите в „Младост“ остават на заден план, а това си е един от големите български градове (по размер) с почти 88 хиляди избиратели. Освен това Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на назначи 125 нови секции и така жителите на „Младост“ ще избират своя районен кмет в различни секции от тези, в които ще гласуват за президент и за референдума.

Много под половината избиратели преди година отидоха до урните, сега се очакват още по-малко. И кандидатите са по-малко – от 26 през 2015 г., днес са 13. От тях само петима са били кандидати и миналата година.

Ето кои са кандидатите за кмет на район „Младост“:

Мария Илиева, ГЕРБ

Кандидатката на управляващата партия е финансистка. Преди година ГЕРБ спечели над 47% още на първия тур, т.е. 15 400 гласа. Мария Илиева разчита на присъствието на популярни имена от ГЕРБ по време на предизборните си прояви. Тя предложи и до първата православна църква в „Младост“, която е построена в мандата на Авджиева, да се построи Общински културен център с ритуална зала, за да има къде младоженците да сключват граждански брак.

В кампанията Цветан Цветанов защити подалата оставка по указание на Борисов бивша кметица Цвета Авджиева, която се ползвала с доверие и в партията, и в района, а пък "всяко друго твърдение е долна манипулация". Оставката дойде след протести на жителите на квартала срещу застрояване на зелени площи, а лидерът на протестите днес е и участник в надпреварата.

Десислава Иванчева, независим

Иванчева е председател на инициативния комитет „За Зелен Младост“, който събира подписи за свикване на местен референдум за налагане на мораториум върху строителството в зелени площи и детски площадки в района.

"Боря се за запазване на останалите зелени площи в района, чрез промяна на устройствените планове. Това ще бъде акцент в дейността ми като кмет на "Младост“, обяви Иванчева при регистрирането на кандидатурата си. Тя получи подкрепата и на основаната от Георги Кадиев партия "Нормална държава".

Стефан Стефанов, БСП

Преди година Стефанов достигна до втория тур с 12,33% или 4082 гласа. Бригадният генерал от резерва спечели отново номинацията на БСП в района.

„Втори път няма да позволим да ни откраднат победата. Оттук-нататък започва работата за новото начало в „Младост", каза той, след като получи номинацията. Стефанов е и най-възрастният кандидат в тези избори.

Людмила Божилова, Реформаторски блок

Реформаторският блок изпусна балотажа преди година с по-малко от 200 гласа изоставане от БСП. Днес сините издигат различен кандидат. Това е Людмила Божилова, която е родена в квартала и от дълги години работи в районната администрация, където отговаря за образованието и културата. Представител е на СДС.

„Повярвайте ми, познавам всички проблеми на района. В решаването на много от тях вече съм участвала. Знам какво искат хората от „Младост“ и ще отговоря на тези очаквания“, казва Божилова във фейсбук страницата си.

Мария Цветкова, Обединени патриоти

Цветкова е редактор в телевизия СКАТ на председателя на НФСБ Валери Симеонов. Беше кандидат и преди година, когато спечели 1,34% или 445 гласа. В профила си във фейсбук тя се възмущава от боклука:

„Е, това е всеки ден пред входа ни?! Безобразно е! Да изчистим "чистачите" и боклуците от МЛАДОСТ!!! Ало, Столична община, ЗМБГ? (една от почистващите фирми – б.р.) При представянето на Цветкова Валери Симеонов обеща, че ако тя спечели изборите, „по целия булевард "Александър Малинов" ще се вее българския трикольор“.

Васка Горанова, АБВ

Горанова също е познат кандидат – с 4,07% и 1349 гласа миналата година. Работи в Държавната агенция за бежанците. Завършила е Нов български университет със специалност „Икономика и бизнес администрация“, има магистратура по национална сигурност и отбрана от Военната академия „Георги Стойков Раковски“.

„Време е да сложим началото на нов модел на управление, в който думата на гражданите за бъдещето на квартала ни да се чува и да има значение!", казва тя по време на предизборните си срещи.

Венци Мицов, „Глас Народен“ и „Зелените“

Преди година Мицов също получи приличен резултат – за него гласуваха 1456 жители на „Младост“, т.е. 4,40%. Сега той е подкрепен и от партия „Зелените“. Това се е отразило и на програмата му и наред с обещаваните от всички ред в строителството, паркирането и зелените площи, Мицов се ангажира да има специално обособени места и ясен регламент за разходка на домашни любимци, районна зоо- и еко- полиция, зелено образование и дуално обучение, условия и среда за фермерски пазари и био-продукти, открити пространства за улично изкуство и ърбън култура, свободен и безплатен безжичен интернет на всички открити и закрити обществени места.

Момчил Якимов, ДЕОС

Една от най-младите партии – ДЕОС, участва за втори път в тези избори, но с нов кандидат. Момчил Якимов е строителен инженер, работи в технологична компания и има едно дете. Сред обещанията му се откроява намерението да реши кардинално проблема с изоставените стари коли по улиците.

„Към момента от 3,1 млн. регистрирани автомобила в България 500 хиляди (1 от 6) са с прекратена застраховка „Гражданска отговорност“. Пропорционална част от тях ръждясват пред блоковете на “Младост”, описва размера на проблема Якимов.

Елена Карабойчева, Нова Алтернатива

Кандидатката на партията на бившия военен министър Николай Цонев се откроява сред останалите най-малкото с външността си. Самата тя акцентира на това, а във фейсбук профила е решила да се представи по-нетрадиционно като разказва, как „10 ноември 1989 г. ме свари почти 15 годишна...ни риба,ни рак :)“, как чувала мечтите на родителите си, а тя си пожелавала да си купува шоколадови яйца от всеки магазин...

„Сега съм жена, майка, приятелка, работих, усъвършенствах се. Милите ми, работливи, интелигентни родители създадоха своя мечтан бизнес... А аз имам страхотни джинси и почти всеки ден купувам шоколадово яйце на сина си (понякога и на себе си ). Но някак не се случва това, което трябва.“

Магдалина Ръжева, Движение 21

Кандидатката на партията на Татяна Дончева е архитект на 38 години. Родена, израснала и живее в район „Младост“. Член е на Съюза на архитектите в България и на Камарата на архитектите в България. Носител е на няколко архитектурни награди. Съпредседател е и на Детската архитектурна работилница.

Емил Емилов Атанасов, БСДП

Актьорът Емил Емилов е нов кандидат на Българската социалдемократическа партия, която преди година беше издигнала друг, но не постигна забележими резултати. Емилов е завършил НАТФИЗ, основател, директор и художествен ръководител на Нов драматичен театър „Сълза и смях“.

Иван Атанасов, Евролевица

Кандидат на партията на Александър Томов е 28-годишният журналист и софтуерен инженер Иван Атанасов. Той е роден, израснал и продължава да живее в „Младост“. „Като млад, трудещ се и активен гражданин г-н Атанасов всеки ден се сблъсква с проблемите в своя квартал“, пише на сайта на партията.

Феодор Марчев, Движение за радикална промяна Българската пролет

Това е партията на Велизар Енчев, който я представяше като „българската СИРИЗА“. Марчев беше кандидат и преди година, когато за него гласуваха 149 души, което му отреди 0,45% от гласовете. Марчев е специалист по жп сигурност.