Този път на Лютви Местан му се разбираше. Обикновено думите на този политик впечатляват по-необразованите и объркват всички останали. Днес той отново засипа публиката с варианти, хипотези и азбучни прозрения, но в продължилото един час говорене има само едно съобщение:

Започваме да договаряме задкулисно края на това и създаването на следващото управление.

Изредените три варианта са само опаковката, която след отварянето на подаръка най-често отива в боклука.

Първият вариант предвиждал избори в края на 2015 г. заедно с местния вот. Единствената логика в това предложение е спестяването на няколко милиона от бюджета за техническото провеждане на избори. Насрочването на края на кабинета „Орешарски“ за есента на следващата година е абсолютно произволно и не почива на никаква, ама никаква логика.

Точно толкова произволно е насрочването на избори за догодина по същото време. Защо? Защото една година е кръгло число, няма никакво друго обяснение.

Т.нар. два варианта имаха една единствена роля – да разсеят присъстващите и никой да не попита Местан в качеството си на какъв си позволява да поставя ултимативно условие за провеждане на избори точно в края на ноември или началото на декември. Също толкова произволен срок. Вероятно обяснение имат младите и успели кадри на движението, които имат да довършват нещо в успешния си живот. Точно за няколко месеца.

А защо е ултимативно условието на ДПС ли? Защото казва много ясно на БСП, че трябва да го приемат, ако искат лидерът им да бъде номиниран през септември за еврокомисар. Казва много ясно и на ГЕРБ, че трябва да проявят търпение от няколко месеца, ако искат да имат сигурен партньор за следващо правителство.

Много по-маловажно всъщност е какво казва Местан на Станишев и Борисов. Впечатляващото е какво казва на цялото общество:

Вие не ни интересувате. Ние ще решим какво и кога ще се случва.

Несправедливо ще бъде да обвиняваме г-н Местан в лицемерие. Не, той беше достатъчно откровен. Още вчера каза, че ще ни представи идеята на ДПС за „контролиран плавен преход към стабилизиране на политическия процес". Ключовата дума тук е „контролиран“.

КОЙ ще контролира процеса?

Не, няма да са гражданите. Които на два пъти г-н Местан нарече „негово величество суверена“.

Негово величество“ ще трябва да почака няколко месеца, докато властелините на статуквото произведат следващата комбинация, която гарантира интересите им.

А в нормалния живот би трябвало да е различно. Признаваш, че не можеш да управляваш повече и подаваш оставка. След това Конституцията много ясно казва какво да се прави.