Бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт заяви, че кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп се е превърнал в жертва на Владимир Путин.

"Има много хубав израз, който използват съветските хора - че някой е полезен идиот", разясни Олбрайт позицията си пред MSNBC. "Мисля, че Тръмп попада в тази категория хора, които са манипулирани от руснаците. Руснаците се опитват да се намесят в нашата демокрация, защото те си нямат демокрация", каза тя.

Олбрайт, която беше първи дипломат на САЩ при президента Бил Клинтън, смята, че като някой, който познава Русия хакерската атака в американските избори, е смайваща. Според нея обаче реториката на Тръмп само увеличава проблема. Наскоро администрацията на Обама публично обвини Русия, че е хакнала имейли на Демократическата партия, за да повлияе на изборите.

"Никога не съм виждала такова съвпадение на мисленето между руски ръководител и кандидат за президент на САЩ", каза още Олбрайт. "Тръмп беше брифиран по време на срещите си с разузнавателните служби за това какво правят руснаците, но той играе тяхната игра вместо да се притесни за американската демократична система", смята тя.

По време на последния президентски дебат Хилъри Клинтън натисна Тръмп да признае, че Русия се опитва да се намеси в изборния процес в САЩ.

В отговор кандидатът на Републиканската партия каза, че САЩ нямат никаква представа кой стои зад хакерските атаки, но все пак добави, че "разбира се, осъжда" всяка чужда намеса, напомни "Политико".