Френската полиция ще разглежда казуса с боя между двама евродепутати, представляващи британската "Партия за независимост" (UKIP) в Европейския парламент. Това заяви президентът Мартин Шулц днес.

Става дума за сблъсък между съпартийците Майк Хуукъм, говорител по въпросите за отбраната на UKIP, и Стивън Уулф, който припада след инцидента. Няма свидетели на случката, само две различни версии за нея.

"Като се има предвид сериозността на съобщените факти и възможността за престъпление, трябват допълнителни доказателства за изясняване на този случай. Следователно... предадох този въпрос на компетентните френски служби", обяви Шулц в залата на европарламента днес.

Преди седмица 49-годишният Уулф се отказа от втория избор за лидер на UKIP и наследник на Найджъл Фараж, след като припадна и прекара няколко дни в болницата в Страсбург. Това станало след бой с колегата му Хуукъм, който го ударил силно с юмрук.

62-годишният Хуукъм отрича да е удрял колегата си, като признава, че двамата са имали "спречкване", но че е действал само при самозащита. Те разменили остри реплики след партийна среща, като Хуукъм критикувал по-младия си колега за това, че е забавил пускането на документите си за първия избор за лидер на партията.

След боя Уулф напусна и партията, като заяви, че след като е постигнала целта си - Брекзит - тя е станала "неуправляема".

Шулц добави още, че в зависимост от края на разследването ще определи санкции - временна забрана за гласуване и глоба до около 3000 евро.