Ако предсрочните избори са на 30 ноември или 7 декември, както предлага лидерът на ДПС Лютви Местан това означава, че настоящия парламент трябва бъде разпуснат на 30 септември или на 7 октомври. Според чл. 64, ал. 3 от Конституцията избори за ново НС се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяването на пълномощията на предишното. 

Обичайната практика е служебните правителства да са с мандат от два месеца., който съвпада със срока за провеждане на нови избори. Това е регламентирано в чл. 99, ал. 5 от Конституцията.

Тези срокове обаче поставят под въпрос как точно ще бъде приет бюджета за 2015 г. Според чл.79, ал. 4 от закона за публичните финанси МС трябва да внесе бюджета в парламента до 31 октомври. В чл. 87 на същия закон е записано, че ако до началото на бюджетната година държавният бюджет не бъде приет приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите се извършват в размери не по-големи от размера на разходите за същия период от предходната година, като се отчитат влезли в сила нормативни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства. Тази разпоредба обаче не може да се прилага повече от три месеца. Ако и този тримесечен срок не бъде спазен НС по предложение на МС определя с решение доплънителен срок за събиране на приходи и извършване на разходи.