Част от пенсионерите ще получат коледна добавка от 40 лв., реши правителството днес. Общата отпусната от бюджега сума за целта е 50 млн. лв., която ще стигне за добавка за празниците за възрастните хора, чиято пенсия е до 300 лв.

Добавки от 40 лв. получиха пенсионерите с ниски доходи и на миналата Коледа, и на Великден. Според данните на социалното министерство става дума за 1 210 000 души.

Решението на правителството бе взето днес, 10 дни преди изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември. Преди година отпускането на парите се случваше по-късно - след началото на ноември месец.

"Считам, че това е една добра помощ в навечерието на зимните месеци и празниците", каза министърката на социалната политика Зорница Русинова по време на заседанието на Министерския съвет. 

Добавките от 40 лева ще бъдат изплатени заедно с пенсиите за декември. 

Правителството отпусна и допълнителни средства за ремонт и медицинско оборудване за 11 болници в страната. С част от парите ще бъдат реновирани детското отделение в "Пирогов" и детската клиника по ушни болести в ИСУЛ. Средства се насочват и към болници във Варна, Смолян, Ловеч, Разград, Габрово, Стара Загора и Шумен.