Днес "бачо" Кольо Филчев (бившият главен прокурор Никола Филчев - б.р.) ме е титулувал "вагабонтин", с което ми направи деня. Въпреки че може да се отбележи, че се е представил много под възможностите си и явно нещо му липсва вдъхновение, все пак, в навечерието на Хелоуин, появяването му е едно удачно сезонно забавление. 

Един приятел ми каза, че на последния етаж в Съдебната палата се отнасят към Филчев като към "скъп вуйчо". Търсят премъдростите му и му уреждат изяви пред Пеевските пропагандни клоаки, когато неговият наследник и главен авиомоделист на РБ бъде налегнат от несгоди и сплинове. После, така произведените попържни се разпространяват служебно сред прокурорите за увеселение на лоялните, назидание на изпадащите във влечение към нормалност и сплотяване на строя около общата травматична идентичност.

Филчев също така е отбелязал, че от моите "стратегии, концепции, директиви и т.н. за съдебна реформа днес нищо не остана." Трябва да кажа, че най-важните елементи на структурната реформа, която предвихме, са факт. Вярно е, че не приеха въвеждането на минималната форма на парламентарен надзор чрез прокурорската квота във ВСС, но това е пирова победа. 

Днес темата за реформата на прокуратурата е незаобиколима в обществения дебат и международните оценки. Уверен съм, че по-скоро рано, отколкото късно, ще има следващи поправки в конституцията, които ще сложат главния прокурор под реален парламентарен контрол с възможност за отстраняване. А това е и най-важната кауза, за която съм работил.

Всичко това ми припомни как през 2001 г. бях част от екипа на първото изследване "Индекс на съдебната реформа", в което вероятно за първи път аргументирахме проблема с филчевата прокуратура. Това предизвика огромен гняв от негова страна, гарниран със заплахи за съдебна разправа и пр. 15 години по-късно аз нямам съмнение, че политическата цена за инсталиране и поддържане на фигури като Филчев и неговия падуан Цацаров вече е такава, че те повече никога няма да се повторят, освен като пример за най-мрачни фигури в конституционната ни традиция. Може да изглежда дълго време и със сигурност цената, която плащаме е огромна, но така се гради демократичен опит.

А един ден, когато имаме нормален главен прокурор, посветен на обществения интерес и включен в системата на контрол и противовеси, която го прави отчетен пред гражданите, ще започне и последната част от моите "стратегии, концепции, директиви" - сериозното чистене на гнилите ябълки от съдебната власт и държавното управление. И тогава, всеки ще трябва да отговори на коя страна е бил днес. И точно за днес аз мога с гордост да се позова на бесуванията на Никола Филчев, който преди Сотир Цацаров беше считан за най-лошото, което се е случвало на съдебната ни власт.

---

* "Падуан" (от фантастичната сага "Междузвездни войни") е втората отдолу нагоре степен в джедайската йерархия след най-ниската "джедай-ученик". Падуан е ученик, започнал сериозно обучение под ръководството на рицар джедай или майстор джедай. Подготвеният падуан може да стане напълно обучен джедай веднага щом премине напълно изпитанията.

**Тексът е от фейсбук профила на Христо Иванов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.