САЩ ще засилят присъствието си в Черно море като използват част от единия милиард долара, обещани от Обама на съюзниците по границите с Русия, обяви военният министър на Щатите Чък Хейгъл. Той бе в крайморския град Констанца и инспектира американските бойни кораби там.

"Ще изпращаме още морски плавателни съдове в района", допълни шефът на Пентагона. Това е поредната визита на високопоставен американски политик, която цели да успокои страните от "задния двор на СССР" след анексирането на Крим от Русия, пишат световните агенции.

Бойци от US крайцера "Вела Гълф", който е на пристан в Констанца, участваха в охраната на района по време на посещението на шефа на Пентагона Чък Хейгъл.

Присъствието в Черно море на краицера "Вела Гълф", който носи на борда си управляеми бойни ракети, е достатъчен факт, че Вашингтон е загрижен за сигурността в района. И въпреки това ние ще засилим мощта си тук, обяви Хейгъл на обща пресконференция с румънския си колега Мирча Дуза.

Още веднага след началото на кризата в Украйна Букурещ поиска от САЩ и НАТО да разположат войски и техника в района. Румъния е и сред най-силните привърженици да се наложат санкции на Кремъл заради действията му в бившата съветска република. Властите в северната ни съседка обявиха, че ще увеличат разходите в бюджета за модернизиране на въоръжените си сили.

Както е известно в Брюксел продължава срещата на Г 7, на която най-развитите държави в света заплашиха да приложат нови наказания, ако Москва не изпълни поставените условия и не окаже влияние на сепаратистите в източните райони на Украйна да спрат бойните действия.