Европейският парламент днес присъди наградата си „Сахаров“ за свобода на мисълта на две иракски жени от вероизповеданието язиди, които са избягали от сексуално робство на Даеш и са станали правозащитнички в Европа.

Надя Мурад и Ламия Ажи Башар са сред хиляди жени и момичета отвлечени, измъчвани и изнасилвани от джихадисти на Даеш, завзели язидско село в северозападен ирак през 2014 година.

Язидите са вероизповедание с около 400 000 последователи, чиито вярвания съчетават елементи от няколко древни източни религии. Даеш смята, че те се кланят на дявола.

„Много символично и значимо решение е да подкрепим тези две оцелели, които са дошли в Европа като бежанки“, каза на пресконференция председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Мурад (23 г.) е избягала от плен в Мосул през ноември 2014 година и през бежански лагер е стигнала до Германия.

Тя е свидетелствала пред Съвета за сигурност на ООН по проблемите на трафика на хора и през септември е обявила инициатива в помощ на жертвите на геноцид.

Башар (18 г.) е била пленена заедно с Мурад и държана като сексуална робиня от Даеш, докато избягала през март. В бягството си е настъпила мина, която я е осакатила и ослепила едното ѝ око. Две нейни спътнички са били убити. Тя сега живее в Германия, където се е лекувала.

Масови гробове на язиди бяха открити северно от планината Синджар в Ирак, която Даеш превзе през декември 2014 година. Според разследване на ООН джихадистите извършва геноцид срещу язидите.

Европейският парламент присъжда ежегодната награда „Сахаров“, носеща името на руския учен и дисидент Андрей Сахаров, от 1988 година насам на хора и организации, защитаващи човешките права и основните свободи.  

Шулц и лидерите на политическите групи в парламента избраха язидките като нейни носителки тази година от общо три номинации. Те включваха турския журналист Джан Дундар, осъден на шест години затвор за това, че е публикувал държавни тайни, свързани с турските операции в Сирия и Мустафа Джемилев, кримски татарски политик и правозащитник, на когото Русия забрани да влиза в анексирания от нея украниски полуостров.

Миналата година наградата „Сахаров“ спечели Раиф Бадауи, блогър от Саудитска Арабия, който е в затвора заради „обида на исляма“.