Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин и главният омбудсман Мая Манолова осъдиха нападението над председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев в писмо до медиите днес.

Кънев бе причакан вчера сутринта от двама неизвестни нападатели. Атаката е станала около 9.30 ч пред столичния хотел „Радисън", а правозащитникът е ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което биячите са избягали по ул. „Цар Шишман". Председателят е с леки наранявания.

Рубин отбелязва, че БХК е "един от най-важните гласове в защита правата на всички българи".

Ето и пълния текст на писмото:

Ние сме покрусени и шокирани от новината за вчерашното нападение над председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев от двама мъже. Българският хелзинкски комитет е най-голямата организация, защитаваща човешките права в България. Тя е един от най-важните гласове в защита правата на всички български граждани и в подкрепа на европейските и универсални ценности. Нападението над г-н Кънев е нападение над всички, които вярват в едно позитивно, приобщаващо общество, което е отворено за всички мнения и е изчистено от дискриминация и нетолерантност.

Ние осъждаме нападението над г-н Кънев, призоваваме за пълно и своевременно разследване и насърчаваме всички български граждани да се присъединят към нас в заклеймяването на всякакви форми на нетолерантност и насилие.

Ерик С. Рубин, Посланик на САЩ в България

Мая Манолова отбелязва, че "юмрукът в лицето на председателя на най-голямата и най-стара правозащитна организация в България е юмрук в лицето на българското общество и на българската държава като цяло."

Ето пълният текст и на нейното писмо:

"Остро осъждам извършеното нападение над председателя на Български хелзинкски комитет – г-н Красимир Кънев.  

Като омбудсман на Република България и като гражданин се противопоставям  на всякакви  прояви на агресия и посегателство върху личността.  

Нападението над г-н Кънев, юмрукът в лицето на председателя на най-голямата и най-стара правозащитна организация в България, е юмрук в лицето на българското общество и на българската държава като цяло.  
Категорично не приемам правилата и законите да бъдат заменени с всякакви прояви на омраза. 

Настоявам да бъдат предприети незабавни и адекватни мерки от страна на правоохранителните органи в страната за разкриване на извършителите."