В ГЕРБ се раздвоени в отношението си към факта, че бившият кмет на Ботевград Георги Георгиев агитира за кандидат-президентката им Цецка Цачева. Това установи Клуб Z в кулоарите на парламента.

Галя Георгиева.

Лидерката на ГЕРБ в София-област и депутатка от партията Галя Георгиева не бе особено словоохотлива по въпроса. Тя лаконично заяви, че от ГЕРБ не са искали подобна подкрепа от Георгиев, но и не я отказват.

"Имаме сили да си направим реклама".

Така отговори Георгиева на въпрос дали подобна агитация от страна на Георгиев не е по-скоро антиреклама за Цачева.

Други ръководни фактори в ГЕРБ обаче признаха, че предпочитат партията да се разграничи официално от агитацията на Георгиев. И дори я сравниха с подкрепата, която лидерът на ДОСТ Лютви Местан е заявил за Цачева. В ГЕРБ предпочитат да не коментират въпроса свързан с това, че общинските съветници на партията в Ботевград осигуряват мнозинство на формацията на бившия кмет в общинския съвет по някои важни гласувания.

"Кажете това на Цветанов", каза депутат от ГЕРБ.

Георгиев бе три мандата кмет на Ботевград, като в последния бе подкрепен от ГЕРБ. През миналата година обаче лично лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че оттегля подкрепата си от него. Малко след това самият Георгиев подаде заявление за напускането на партията.

Причината за загубата на доверие от ГЕРБ бяха многобройните скандали около името на Георгиев, свързани със сериозни съмнения за злоупотреба с власт и общински средства. Малко преди той да прекрати членството си в ГЕРБ,  Сметната палата бе разкрила злоупотреби за над 1,3 млн. лева, платени при строителството на депото за битови отпадъци в Ботевград.

Наскоро видни обществени фигури от Ботевград разпространиха отворено писмо до Борисов и до главния прокурор Сотир Цацаров. В писмото те припомниха всички минали прегрешения на Георгиев - критични доклади на Сметната палата, ревизионен акт от НАП на общинското търговско дружество "ВиК Бебереш" ЕООД, сигнали за нередности и санкции при изпълнение на европейски проекти, лошо стопанисване на общинско имущество и неговото разграбване, схема за продажба на общински имоти с участието на сина на кмета, мащабен строеж на хотелски комплекси в имение на кмета, скандални примери за лично и семейно облагодетелстване и др.

В писмото се посочва изрично, че въпреки многобройните преписки, свързани с Георгиев срещу него все още няма образувани досъдебни производства. В Ботевград са убедени, че над бившия кмет има политически чадър и в този контекст включването му в кампанията на Цачева според хората там е много съмнително.