Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

"Заместник-председателката Кристалина Георгиева, отговаряща за бюджета и човешките ресурси, информира председателя на Европейската комисия (Жан-Клод) Юнкер за решението си да подаде оставка от нейния пост като член на Европейската комисия, за да поеме нова отговорнст от 2 януари 2017 г. като главен изпълнителен директор на... Световната банка", каза Комисията в съобщение.

"С голямо съжаление приех решението на Кристалина Георгиева да напусне Европейската комисия. Фактът, че тя беше поканена да поеме водеща роля в Световната банка, е признание за многото таланти и професионализма на Кристалина Георгиева", заяви Юнкер.

ПЪРВИ КОМЕНТАР НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА:

Георгива (62 г.) беше заместник-председателка на Световната банка до 2010 година, когато стана български еврокомисар. Тя имаше 18-годишна капиера в световната финансова институция.

"Кристалина е световно признат лидер с доказан принос в подобряването на живота на хората в нужда", каза в изявление председателят на Световната банка Джим Йон Ким.  “Тя ще бъде най-силният възможен радетел за работата на нашия състав в посрещането на сложните предизвикателства, пред които са изправени нашите страни членки. Радвам се да приветствам Кристалина обратно в семейството на Световната банка".

Германецът Гюнтер Йотингер, сега комисар по дигиталната икономика и общество, ще заеме поста на Георгиева, докато България трябва да предложи нов кандидат за свой еврокомисар, съобщи Юнкер. За целта той е влязъл във връзка с премиера Бойко Борисов. Йотингер е бивш министър-председател на германската провинция Баден-Вюртемберг.

Правителството до момента не е обявило новия кандидат на страната ни. 

Всяка от 28-те държави членки на ЕС има право на по едно място в Колегиума на комисарите.

В Световната банка Георгиева се връща към проблематиката на първия си комисарски мандат - хуманитарната помощ и отговора на кризи. Това беше портфейлът ѝ във втората Комисия на Жозе Мануел Барозу, предшественика на Юнкер. След 2014 година последният ѝ предложи поста на негова заместничка, отговорна за парите и кадрите на Европа.

Световната банка е специализирана в кредитирането на държави със среден и нисък доход чрез финансовите си поделения - Световната банка за възстановяване и развитие и Световната асоциация за развитие. Георгиева е работила в тази област през цялата си кариера във финансовата институция.

Тя е известна с концепцията за създаване на устойчивост (resilience) в развиващите се страни срещу кризи, като се повишава потенциалът на собствените им икономики и държави, така че те да не зависят хронично и изцяло от външна помощ.

Назначението на Георгиева идва след нейна неуспешна кандидатура за генерален секретар на ООН. Тя се класира осма и беше втората българска кандидатка, след като правителството се отказа от първата - Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Според европейското интернет издание на американския вестник "Политико" Георгиева е стигнала ръба на търпението си към методите на работа на Мартин Зелмайр, германския шеф на кабинета на Юнкер. Тя била "фрустрирана" от начина, по който се вземат важни решения, свързани с миграцията и "Брекзит" и се правят важни назначения. Тя не е изразила открито критиките си, но с "езика на тялото" показвала фрустрацията си, пише изданието.

Според него в Комисията ще последват още размествания на постове след нейното напускане.

Юнкер посочи Йотингер за временен приемник на Георгиева, когато тя взе неплатен отпуск от Комисията по-рано този месец за кампанията си в ООН.