Николай Бареков може да намери интересна компания в Европейския парламент.

Една от големите групи в Европейския парламент ми прeдложи да бъда зам.-председател на ЕП или да стана председател на самата група. Това съобщи самият лидер на „България без цензура“ в Благоевград.

Според източник на Клуб Z, той е получил поканата лично от британския политик Найджъл Фараж, който се опитва да запази целостта на своята група "Европа на свободата и демокрацията" в Европейския парламент. Фараж, известен като "душманина на българите", води прeговори и с италианският комик, преквалифицирал се в политик, Бепе Грило.

Бареков обясни също така, че тази вечер е разговарял и с бившия премиер на Белгия и председател на Алианса на либералите и демократите в Европа Ги Ферховщад, който му е предложил зам.-председателско място в групата на либералите. Парадоксът е, че там са и евродепутатите от ДПС.

„Притеснява ме обаче присъствието на ДПС в тази група, защото сме тежки противници. От мои източници в ЕП чух, че Местан дори е заплашил да напусне либералите, ако ББЦ се присъедини към тях“, коментира Бареков. Босът на ББЦ казва, че Ферховщад го е уверил, че ще разделят групата и нямало да има досег с депутатите на ДПС.

Утре в 12.00 ч по време на заседание на Изпълнителния съвет на партия ще има и конферентен разговор с лидера на консерваторите – Мартин Каланан, посочи Бареков, като уточни, че от него също има оферта да се присъедини към консерваторите, като и там получава зам.-председателско място в групата.