Владимир Путин призова да бъде разработен и приет закон за руската нация, предаде Нюз.Ру.

Президентът на Русия заяви това на заседание на Съвета по междунационални отношения, което се проведе в град Астрахан.

В началото той предложи да бъде създаден федерален орган, който да отговаря за въпросите на социалната адаптация на мигрантите на територията на страната.

Путин се зарече, че Русия ще се противопоставя на тенденциите за разпалване на междуетнически конфликти и размиването на традиционните ценности. Тук ключовата роля принадлежала на "общественото и духовното единство на народа".

След това президентът се изказа за закон за руската нация. Според него в такъв закон може да прерасне стратегията за развитието на националните отношения в Русия.

Последва остра критика към Европа, по-специално към нейната миграционна политика. Путин призова Русия да не се опира на опита на Стария континент.

"Русия има хилядолетна история на формиране на многонационална държава, опитът ни е доста по-голям, - каза Путин. - Имигрант изнасилва дете в една от европейските страни. Съдът го оправдава по две причини. Той говори лошо езика на страната на пребиваване и не разбрал, че момчето - а това е именно момче - протестира. Не ни го побера акълът какви ги вършат там. Общество, което няма възможност да защити децата си днес, няма бъдеще. Затова нека си го кажем направо - опитът им не е най-добрият."